Košarka dostiže neke svoje vrhunce i limite: NBA liga uvela bitnu promjenu

22.09.2023. | 13:27

Posljednjih nekoliko godina košarka dostiže neke svoje vrhunce i limite, koje igrači svaki da pokušavaju da pređu, pa se služe raznim načinima.

Vremenom, pogotovo u NBA ligi, napad postaje sve zaštićeniji, a ruke odbrane istovremeno sve više vezane da čuvaju protivnika.

Primjer u NBA je da se ruke ne smiju koristiti, već se odbrana igra grudima, kao i brojna druga pravila koja otežavaju posao pri defanzivi.

Ipak, igrači i treneri su se dosjetili da u tim situacijama mogu nadmudriti protivnika i iskoristiti dekocentraciju sudija u svoju korist. Naravno govorimo o flopingu.

Šta je floping?

Kada napadački igrač ima loptu u rukama i krene u prodor ka košu, a pritom odbrana na svaki minimalni kontakt odglumi kao da je bilo mnogo žešće, pa padne i za to dobije faul u napadu – to je floping. Takođe, floping može biti i u napadu, za šta su brojni navijači prozivali Džejmsa Hardena, koji već godinama jednim potezom uspjeva da izvuče ogroman broj slobodnih bacanja.

Međutim, za to se postavlja jasno pitanje – kako se riješiti toga? Postalo je sve teže gledati mečeve NBA lige, pošto tih situacija ima sve više, pa su se čelni ljudi i sudijska organizacija dogovorili da to kažnjavaju po novim principima.