Kondić: Bila bi sramota da RK Borac ne igra u evropskim takmičenjima!

11.07.2020. | 16:24

Rukometaši Borca m:tel osvojili su titulu šampiona Bosne i Hercegovine i nastavili višegodišnju seriju donošenja trofeja u Banjaluku.

Time su Banjalučani stekli pravo učešća u EHF Evrokupu (bivši Čelendž kup), a sve više se spekuliše i o vrlo izvjesnom pozivu SEHA lige da ponovo učestvuju u regionalnom takmičenju pod uslovom da osiguraju konkurentan tim.

Prvi čovjek “Velikana iz Gospodske” Saša Kondić je priznao da postoje indicije da će Borac m:tel igrati u SEHA ligi naredne sezone s obzirom da su njeni čelnici tražili od Rukometnog saveza BiH da im dostave imena klubova koji su učesnici evropskih takmičenja.

Kondić je međutim istakao da je banjalučki klub, kao i mnogi sportski kolektivi, u teškoj finansijskoj situaciji koju je izazvala pandemija korona virusa.

“Učešće u evropskim i regionalnim takmičenjima, dovedeno je u pitanje. Širenje virusa Kovid-19 ostavilo je veliki trag i na prihode Borca m:tel. Ali, i u takvoj situaciji, uz pomoć sponzora, prijatelja i klupskog rukovodstva, uspjeli smo da saniramo dio troškova”, rekao je Kondić.

Za nastup u Evropi, prema njegovim riječima, neophodna je pomoć nadležnih institucija.

“Da bismo odredili smjernice djelovanja za narednu sezonu, konkretno, da li ćemo predstavljati naš grad, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj sceni, potrebno je da se Grad Banjaluka, Vlada Republike Srpske, Kabinet Predsjednika Republike Srpske, Savjet ministara BiH, oglase i definišu mjere podrške. Trenutno, Banjaluka duguje uplate za drugi i treći kvartal, čime bi isplatili zaostale plate igračima. Takođe, još čekamo dogovorenu podršku srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, sa kojim smo krajem maja razgovarali upravo na temu podrške za učešće u SEHA ligi”, dodao je predsjednik Borca m:tel.

Rješenje za problem banjalučkog kluba, ali i domaćeg sporta uopšte, je sistemska podrška nadležnih sa jasno preciziranim mjerama.

“Na žalost, došli smo u situaciju u kojoj više ne možemo čekati, već su nam rješenja potrebna u najkraćem mogućem roku. Podsjećamo da, uz prvi tim, naše mlađe selekcije, u svim kategorijama, redovno osvajaju najsjajnije medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Zbog svega toga, ali i ogromne tradicije i istorije, najveći sportskih rezultata, zavređujemo daleko veću podršku i pažnju cijelog društva”.

Kondić je ponosan na igrače trenera Mirka Mikića, koji su se ponašali veoma korektno, ispunjavali sve obaveze iako je klub kasnio sa uplatama njihovih primanja.

“Ukoliko podrška izostane, Borac m:tel neće biti u situaciji da zauzme mjesto u međunarodnim takmičenjima, koje je svojim rezultatima zaslužio. To bi bila velika sramota i za Banjaluku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu”, podvukao je prvi čovjek crveno-plavih.

 

Izvor:(Mondo.ba)