Konačno: Od Nove godine moguća privatizacija sportskih klubova u Srpskoj

16.12.2020. | 13:54

Nemogućnost privatizacije sportskih kolektiva u BiH i njihove reorganizacije u privredna društva jedna je od glavnih kočnica razvoju sporta.

Decenijama se već govori o novom zakonu o sportu koji bi omogućio preregistraciju sportskih klubova koji se danas mogu organizovati isključivo u neprofitna udruženja građana. Preregistracija klubova u privredna društva otvorila bi put ka značajnijem ulasku privatnog kapitala u sport, te ozbiljnijem pristupu gdje bi vlasnik imao veći interes za postizanjem boljeg rezutlata i izvlačenjem profita iz klubova koji danas većinom posluju uz gubitke i čekaju da te gubitke namiri država.

S druge strane, promjena vlasništva klubova iz javnog u privatno, mač je s dvije oštrice i ukoliko proces ne bi bio dovoljno transparentan, kao i svaka privatizacija omogućio bi razne malverzacije i otvorio niz problema koji bi, ukoliko nešto krene stranputicom, mogao voditi i ka gašenju najvećih sportskih brendova u BiH.

Upravo zbog toga, nacrt Zakona o sportu godinama je guran u stranu, usvajanje višestruko odgađano, a klubovi ostavljeni u vakumu između javnog i realnog sektora.

Ipak, stvari su se promijenile i novi Zakon o sportu u Republici Srpskoj usvojen je u avgustu ove godine, a na snagu će stupiti za nešto više od dvije sedmice, tačnije 1. januara 2021. godine.

Tako u članu 43. Zakona o sportu sada stoji:

“Radi obavljanja sportskih aktivnosti i sportskih djelatnosti, sportska organizacija se može osnovati kao udruženje ili kao privredno društvo.”

Osnivač sportskog privrednog društva nastalog transformacijom je jedinica lokalne samouprave

Takođe, definisani su i načini transformacije sportskog udruženja u sportsko privredno društvo (od člana 90.), gdje stoji da pravo na transformaciju imaju sportska udruženja koja su upisana u sudski registar i sportski registar, te da transformacijom sportsko udruženje prenosi sva prava i obaveze na sportsko društvo iz člana 90. ovog zakona i nastavlja obavljati djelatnost u skladu sa zakonom kao sportsko privredno društvo.

Odluku o transformaciji donosi skupština udruženja uz prethodnu saglasnost skupštine jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi sjedište sportske organizacije, a ta odluka treba da sadrži razloge za transformaciju, te podatke o licu koje stupa na mjesto vlasnika kapitala i donosi sva neophodna akta za upis sportskog privrednog društva u registar poslovnih subjekata, prenosi Sportsport.ba.

Svojstvo osnivača sportskog privrednog društva, na osnovu odluke stiče jedinica lokalne samouprave.

Registracijom i upisom u registar poslovnih subjekata transformacije sportskog udruženja u sportsko privredno društvo nastupaju sljedeće pravne posljedice:

1) sportsko udruženje kao udruženje građana prestaje sa radom bez sprovođenja postupka za utvrđivanje činjenica za prestanak rada koje su propisane zakonom kojim se uređuje rad udruženja i

2) imovina udruženja iz tačke 1 ovog stava, koje prestaje sa radom transformacijom u sportsko privredno društvo, uključujući i nenamirena potraživanja prema trećim licima prelazi na sportsko privredno društvo.

(3) Sportsko privredno društvo obavezno je u roku od 30 dana od dana izvršenog upisa u registar poslovnih subjekata sportskog privrednog društva, ovjerenu foto-kopiju rješenja o izvršenom upisu dostaviti registru udruženja građana radi donošenja konačnog rješenja o prestanku rada i brisanja navedenog udruženja iz registra.

(4) Sportsko privredno društvo nastalo transformacijom je pravni sljedbenik sportskog udruženja iz kojeg se transformisalo.

(5) Ministar, uz saglasnost ministra privrede i preduzetništva, donosi pravilnik kojim se detaljnije uređuje postupak transformacije iz sportskog udruženja u sportsko privredno društvo.

Kompletan tekst novog zakona pogledajte OVDJE.