Kolabirao na utakmici! Kardiolog predlaže Gudelju da završi fudbalsku karijeru

04.12.2023. | 21:49

Španski kardiolog Viktor Lopes savjetuje Dragiši Gudelju da okonča fudbalsku karijeru.

Srspki fudbaler je po drugi put u posljednjih devet mjeseci kolabirao na utakmici, desilo se to na utakmici protiv Melilje.

Kardiolog Lopes kaže da je bratu reprezentativca Srbije, Nemanje Gudelja život spasao defibrilator koji mu je ugrađen u martu.

“Ako pažljivo pogledamo situaciju, igrač pada i za dvije sekunde ustaje kao da se ništa nije desilo, zahvaljujući strujnom udaru defibrilatora. Ima onih kod kojih je preuzimanje trenutno, a u drugom slučaju traje sekund-dva, kao što se desilo kod Gudelja. Uređaj mu je praktično spasio život. To je kao pejsmejker koji detektuje aritmiju i reaguje da uravnoteži srce. Gudeljevo tijelo je zdravo, a srce naizgled u dobrom stanju, ali ova vrsta ventrikularne fibrilacije izaziva buru aritmija koje mogu da okončaju život sportiste. Porijeklo problema je obično urođeno, ali ono što je evidentno je da je defibrilator ispravno radio i spasio Gudeljev život”, rekao je Lopes.

Iskusni kardiolog kaže da bi Dragiša ozbiljno trebalo da shvati situaciju i odluči da se više ne bavi fudbalom.

“Mislim da bi bilo nepromišljeno da ovaj momak nastavi da se takmiči na profesionalnom nivou. Njegovo srce je podvrgnuto maksimalnom naporu, što odgovara profesionalnom fudbaleru, a napetost koju ovo tijelo trpi, po mom mišljenju, može da dovede do češćeg javljanja aritmija. Razumijem da je on mlad sportista, pred kojim je karijera, ali za mene je zdravlje ispred novca”, poručio je španski kardiolog, prenosi “b92”.