“Kodeks ponašanja”: Za nastup na Vimbldonu Rusi moraju da zaborave svoj identitet

09.03.2023. | 13:09

Ruski teniseri moraće ponovo da iskažu lojalnost “zapadnim vrijednostima” ukoliko žele da učestvuju na ovogodišnjem Vimbldonu, navode britanski mediji.

Kako navodi “Dejli mejl”, od ruskih tenisera neće biti traženo da javno osude rusku akciju u Ukrajini, ali će morati da potpišu “kodeks ponašanja”.

Ruski teniseri i teniserke moraće da se obavežu da neće ni na koji način afirmisati Rusiju, da neće isticati ruske zastave niti govoriti pozitivno o svojoj zemlji.

U slučaju kršenja tog kodeksa mogu biti izbačeni sa turnira.

Ruski teniseri, kao i drugi ruski sportisti, izloženi su, kako to u Moskvi navode, ponižavajućim uslovljavanjima da bi nastupili na međunarodnim takmičenjima.

Tako se ruskim sportistima zabranjuje da igraju pod imenom i zastovom svoje zemlje na Olimpijadi u Parizu naredne godine, a ruske reprezentacije u kolektivnim sportovima onemogućene su da igraju kvalifikacione mečeve za učešće na raznim prvenstvima.

Kako prenose ruski portali, mnoge javne ličnosti i čitaoci novina i portala pozivaju ruske tenisere da odustanu od Vimbldona i da ne dozvole da ih iko ponižava.

Ruski šahovski savez nedavno je napustio Evropsku i prešao u Azijsku šahovsku federaciju.

Oznake: Identitet, Vimbldon