“Ko je Borac Banjaluka?”: Sjevernoirski mediji pišu o narednom rivalu kluba iz Belfasta

14.07.2021. | 20:59

Nakon što je kompletiran par u UEFA Konferencijskoj ligi između Linfilda i Borca, sjevernoirski mediji su se raspisali o narednom rivalu kluba iz Belfasta.

U tekstu pod naslovom “Ko je Borac Banjaluka? Insajderske informacije o protivniku Linfilda”, portal “Belfast Live” je sakupio sve što smatraju važnim podacima o narednom rivalu kluba iz Sjeverne Irske, prenosi Mondo.ba.

Tekst prenosimo bez izmjena.

“Modri” iz Belfasta u četvrtak 22. jula na “Vindzor Parku” dočekuju Borac iz Banjaluke, a onda će sedam dana kasnije putovati u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon eliminacije Linfilda od litvanskog Žalgirisa u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ukupnim rezultatom 5:2, sjevernorirski klub će evropski put nastaviti u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu.

A tamo ih očekuje duel protiv banjalučkog Borca, šampiona BiH, koji će u četvrtak gostovati na “Vindzor Parku” u Belfastu.

Banjalučani su zapanjili rumunski Kluž pobjedom od 2:0 u regularnih 90 minuta, ali su zbog promjene pravila “gola u gostima” igrani produžeci u kojem su Rumuni u 118. minutu izborili prolaz.

Dakle, ko je Borac iz Banjaluke?

Gdje igraju?

Klub ima sjedište u gradu Banjaluci u Bosni i Hercegovini.

Takmiče se u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a domaće utakmice igraju na Gradskom stadionu kapaciteta od 10.030 mjesta. Oni su jedan od najpopularnijih i najuspješnijih klubova u BiH.

Kako su nastupali u Evropi?

U utorak naveče izgubili su od ukupnog poraza od 4:3 od rumunskog giganta Kluža u Ligi šampiona, što ih je odvelo u UEFA Konferencijsku ligu.

Posljednjih 10 godina Borac je četiri puta igrao kvalifikacione mečeve u okviru Lige šampiona, upisao je dvije pobjede i dva poraza. Šest puta su nastupali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jednom su slavili, tri puta remizirali i dva puta su poraženi.

“Čini se da Borac uvijek bude nadigran i pobijeđan u prvim mečevima, ali uzvrate u revanšima. Linfild mora u prvoj utakmici da stekne solidnu prednost kako bi dvomeč bio riješen i prije uzvratne utakmice”,pišu mediji u Sjevernoj Irskoj.

Ko je njihov trener?

Marko Maksimović je šef stručnog štaba, preuzevši funkciju prelaznog trenera u 2018. godini, a u klub se dvije godine kasnije vratio za stalno. U igračkoj karijeri, između ostalih nastupao je za hrvatske timove Zagreb i Istru 1961.Takođe, tri sezone igrao je za Borac. Bio je i član U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Kako su prošli prošle sezone?

Borac je prošle sezone osvojio Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a bili su i finalisti Kupa BiH.

Značajniji igrači?

Asmir Avdukić

Golman Asmir Avdukić bio je učesnik Mundijala 2014. godine u Brazilu kada je branio u četvrtoj sezoni u banjalučkom klubu.

Informacije o navijačima

Kao jedan od najuspješnijih klubova u zemlji, Borac je uvijek imao znatan broj navijača. Organizovani navijači poznati su kao “Lešinari” i najstarija su grupa navijača u Republici Srpskoj. Na stadionu koji prima 10 hiljada ljudi, “modre” očekuje bučno putovanje u BiH.

Oznake: Banjaluka, Borac