Klubovi kršili pravila: PL zbog “kvaliteta” odustaje od oduzimanja bodova

04.04.2024. | 17:20

Premijer liga planira da promijeni sistem kažnjavanja klubova koji krše finansijska pravila.

Kako javlja “Dejli mejl”, čelnici engleskog fudbala će odustati od kažnjavanja oduzimanjem bodova i preći na NBA sistem “poreza na luksuz”.

Razlog je strah da će najveće zvijezde napustile Premijer ligu ukoliko im zbog pravilnika bude smanjena plata.

Ova vijest stiže nedugo nakon što je PL oduzela bodove Evertonu i Notingem Forestu jer su prekršili Pravila o profitu i održivosti (PSR).

Everton je ostao bez šest, a Forest bez četiri boda, a iz straha od sličnih kazni ostali klubovi su bili vrlo skromni tokom januarskog prelaznog roka, tokom kog Englezi često potroše na stotine miliona evra na transfere.

Trenutni način kažnjavanja za kršenje PSR izaziva strah kod čelnika Premijer lige da će usljed toga liga izgubiti elitni status najbolje na svijetu jer njeni klubovi neće biti u mogućnosti da visokim platama privuku najbolje igrače svijeta.

Ova radikalna promjena je već razmatrana među klubovima pa se glasanje o njoj očekuje na sastanku po okončanju sezone u junu, piše B92.

Navodno 17 od 20 klubova naginje ka ovoj velikoj promjeni, a za njeno izglasavanje je potreban pristanak njih 14.

Neki klubovi smatraju da su kazne od šest bodova za Everton i četiri za Forest drakonske i ne odražavaju ono zbog čega je PSR uveden.

Klubovi vjeruju da ako imaju novca i spremni su da ga potroše ne bi trebalo da se suočavaju sa kaznom koja ih može izbaciti iz elitnog ranga, što je upravo slučaj sa gore pomenuta dva kluba, ili iz borbe za titulu.

Nema sumnje da bi ova promjena posebno odgovarala Mančester sitiju koji je optužen za više od 150 slučajeva kršenja PSR.

Stoga se razmatra “porez na luksuz” koji obezbjeđuje značajnu finansijsku kaznu za klubove koji prekorače limit za trošenje novca.

Taj novac, za koji se pretpostavlj da bi mogao da iznosi desetine miliona, bio bi podijeljen klubovima koji poštuju pravila.

A dio novca bi možda išao u “fond za vanredne situacije” za pomoć klubovima u finansijskoj opasnosti.