Kirjos razmišlja o prekidu karijere: Više mi se ne igra tenis

13.12.2023. | 12:35

Australijski 28-godišnji teniser Nik Kirjos, koji se oporavlja od raznih povreda i operativnih zahvata, izjavio je da mu se “više ne igra tenis” i da bi “rado prekinuo igračku karijeru”, ali je uvjeren da u sebi ima “još jednu do dvije dobre godine”.

Kirjos je u ovoj godini odigrao samo jedan meč i izgubio od Kineza Vua Jibinga na turniru s travnatom podlogom u njemačkom Štutgartu.

Finalista Vimbldona iz 2022., koji se prošle godine popeo do 11. mjesta na pojedinačnoj ATP listi, u netom završenoj sezoni je propustio sve Grend slem turnire, a u subotu je najavio da će drugu godinu zaredom preskočiti nastup na Australijan Openu u Melburnu, jer je u strahu da bi se ponovo mogao povrijediti.

“Iskreno, da je po mome, zaista više ne bih igrao. Ali, moram. Imam još toliko toga za pokazati, ali ne igra mi se više”, izjavio je Kirjos u podkastu “On Purpose” (eng. “S namjerom”) kojeg vodi Džej Šeti.

Kirjos je bio prisiljen odustati od ovogodišnjeg nastupa na Australijan Openu zbog povrijede koljena, Rolan Garos je propustio zbog povrijede stopala, a na Vimbldonu i US Openu nije zaigrao zbog povrijede ligamenata.

“Umoran sam. Iza mene su tri operacije. Imam samo 28 godina, a oduvijek sam želio imati porodicu i živjeti život bez bolova. Danas kad ustanem ne mogu hodati bez bolova”, rekao je Kirjos koji je još prije javno progovorio o svojim psihičkim problemima putem društvenih mreža i u popularnom dokumentarnom serijalu posvećenom nekolicini vrhunskih teniserki i tenisera “Break Point”, koji je moguće pogledati na platformi Netflix.

Uprkos trenutnom fizičkom stanju, Kirjos još nije digao ruke od svoje igračke karijere.

“Samo želim odigrati još jednu ili dvije godine na vrhunskom nivou i onda otići onako kako ja želim. Ne želim ponovo na nekakvu operaciju ili prolaziti nešto slično. Mislim da još uvijek mogu imati jednu do dvije dobre sezone i to će biti to”, izjavio je pobjednik Australijan Opena u paru iz 2021. godine.

Još je dodao:

“Biću zadovoljan svojim postignućima i moći ću reći svima onima koji žele da i dalje igram da se moraju pomiriti s tim da prestajem s igranjem”, zaključio je Australijanac, prenosi “Jutarnji”.

Oznake: Nik Kirjos