Karim Benzema osvajač Zlatne lopte

17.10.2022. | 22:06

Francuski fudbaler, Karim Benzema, zvanično je proglašen za najboljeg igrača svijeta za prošlu godinu, pošto mu je večeras na svečanoj ceremoniji dodijeljena Zlatna lopta.

On je svojim igrama i golovima pomogao Real Madridu da osvoji domaće prvenstvo, ali i Ligu šampiona, gdje je u finalu savladan Liverpul sa 1:0.

Njegova statistika je bila toliko impresivna, da je svima bilo jasno da će upravo on biti taj koji će dobiti priznanje.

 

Naime, on je na 46 nastupa uspio da postigne 44 gola i upiše 15 asistencija.

Na ovaj način, Benzema je postao peti Francuz kome je pošlo za rukom da dođe do ovog prestižnog priznanja.

Jedan od najboljih fudbalera ikada, Luiz Nazario de Lima – Ronaldo, je još prije dodjele istakao da je Benzema ubjedljivo zaslužio da dobije Zlatnu loptu:

To je takođe ponovio i Zinedin Zidan:

U najužem izboru bili su još i Robert Levandovski, koji je osvojio drugo i Kilijan Mbape koji je završio kao treće plasirani.

Titulu najboljeg mladog igrača svijeta ponio je vezista Barselone, Gavi. Momak rođen 2004. godine je u oktobru prošle godine upisao i debi za seniorsku reprezentaciju Španije, od kada je zaigrao na još deset mečeva i postigao jedan pogodak. Prošle godine ovu nagradu je ponio njegov saigrač i iz kluba, ali i iz reprezentacije, Pedri. U užem izboru bili su Džamal Musijala, Nuno Mendeš i Eduardo Kamavinga.

Za najboljeg golmana proglašen je čuvar mreže Real Madrida, Tibo Kurtoa. Titula “Lav Jašin” pripala je belgijskom golmanu koji je u Madrid stigao iz Čelsija 2018. godine. U užem izboru bili su još i Ederson, Majk Menjon, Eduar Mendi i Alsion Beker.

Od ove godine je uvrštena nagrada za igrača koji se najviše istakao svojim humanitarnim radom. Dobila je naziv po brazilskoj legendi, Sokratesu, a dobio ju je fudbaler Bajerna iz Minhena, Sadio Mane. Senegalac je poznat kao jedan od najskromniji fudbalera današnjice, još dok je bio u Liverpula veliki dio svojih prihoda je ulagao u škole, bolnicu i zajednicu svog sela i države.

Kao najbolji napadač svijeta izabran je Robert Levandovski, kome je nagradu ”Gerd Miler” uručila ćerka slavnog Nijemca:

Jedna od novih nagrada jeste i klub godine, koju je Mančester sitiju uručio Luis Figo. U užoj konkurenciji bili su još Real Madrid i Liverpul.

Titulu najbolje fudbalerke ponijela je Aleksija Puteljas, drugu godinu za redom.

Da podsjetimo, Zlatnu loptu je u sezoni 2020/21 podigao Lajonel Mijesi, koji ove godine nije bio ni u širem izboru.