Kapiten Partizana odlazi u penziju: Veličkovic “okačio” patike o klin

08.07.2021. | 13:15

Novica Veličković, kapiten Partizana, odlazi u penziju, saopštio je klub iz Humske 1.

Gdje god da je igrao, njegov uticaj na igru i saigrače nije bio mjerljiv samo brojevima. Ono po čemu će ostati upamćen jesu njegovo srce i odlučnost da iz svake bitke izađe kao pobjednik.

Snagom uma, nevjerovatne volje, ljubavi prema košarci i naročito Partizanu, Novica Veličković je uprkos velikim problemima s povredom uspijevao da traje i bude oslonac mlađim saigračima.

Simbol dvije epohe crno-bijelih. Simbol u godinama dominacije i simbol u godinama teške borbe. Italijani bi za takvog igrača rekli: ‘Un capitano vero’, jer on to i jeste. Neprikosnoveni borac, pravi vođa i primjer kako na terenu, tako i van njega.

Neko poput fudbalskih ikona, Agostina di Bartolomeija, Frančeska Totija, Franka Barezija, Paola Maldinija ili našeg Saše Ilića.

Mnogi bi i danas, baš kao za vječitog kapitena FK Partizan rekli ‘ja bih da igra još malo…’, ali došao je trenutak kada je Novica rekao KRAJ”, navodi se u saopšrenju KK Partizan.

Veličković se penzioniše u 34. godini, nakon 17 godina u profesionalnoj košarci.

Momak iz Zemuna je ponikao upravo u Partizanu, za koji je igrao pet godine prije nego što je 2009, kao najbolji mladi košarkaš Evrope prešao u Real Madrid.

Tokom tri sezone u “kraljevskom klubu” mučio se s povredama, pa se 2013. vratio u Srbiju u ekipu Mege. Naredne sezone je igrao u Njemačkoj za Bamberg, a onda se 2014. opet na kratko vratio u Megu.

Potom je dvije godine bio član turskog Trabzona, da bi se 2016. vratio u Partizan koji je predvodio posljednjih pet godina.

Sa Partizanom je osvojio tri ABA lige (MVP F4 2009), po pet titula šampiona Srbije i Kupova. Novica je 2009. bio MVP Kupa, Superlige i plej-ofa.

Na 120 utakmica u Evroligi je prosječno bilježio šest, pona uz tri skoka i 1,1 asistenciju.

Sa reprezentacijom Srbije je bio vicešampion Evrope 2009. godine.