„Kao u zatvoru“: Oglasila se teniserka koja je doživjela Đokovićevu sudbinu

08.01.2022. | 09:09

Češka teniserka Renata Voračova se nakon protjerivanja iz Australije zbog istog medicinskog izuzeća koje ima i Novak Đoković prvi put oglasila emotivnom porukom. „Osećam se kao u zatvoru“, navela je ona.
Voračova je u Australiji provela oko nedjelju dana, čak i odigrana jedan zvaničan meč, a onda je smještena u imigracioni hotel u kojem se nalazi i Đoković, nakon čega je ubrzo napustila zemlju.

„S jedne strane ovo mi se desilo i zbog Novaka, ali mislim da nisam jedina. Izuzeća iz zdravstvenih razloga dato je više. Istovremeno bih htjela da ga puste da igra. Mi smo sportisti, došli smo zbog tenisa i ne bavimo se ovdašnjim sporovima u kuloarima. Pročitali smo pravila, ispunili uslove, nakon dugog postupka dobili izuzeće. Ne vidim zato razlog da sjedimo zatvoreni u hotelu“, izjavila je 38-godišnja Voračova.

Voračova je, baš kao i Novak, uradila sve što je bilo potrebno i dobila medicinsko izuzeće od strane dva nezavisna panela Australijan opena i države Viktorije.

„Učinila sam sve što su tražili od mene, ali očigledno da nas je Teniski savez Australije doveo u zabludu, što je vrlo neugodno. Željela sam da se fokusiram na tenis, a ne na vize i karantin. Zaista je čudno da sam ovdje provela nedjelju dana, odigrala meč, a onda su došli po mene. Ispitivanje u četvrtak bilo mi je sasvim dovoljno da budem iskrena prema sebi. Ne želim više da prolazim kroz to. Razlog više je i to što uopšte nije izvjesno da će odluka biti pozitivna. Morala bih da podnesem zahtjev za drugu vizu i čekam nedjelju dana zatvorena u hotelu bez treninga. Čak i kada bih uspjela, već poslije dva dana čekao bi me meč. To baš i nema smisla“, priča Voračova i dodaje:

„Nadam se da će Đoković pobijediti na sudu. U mom slučaju sve bi se oteglo još nekoliko dana. Ne želim da gubim vrijeme zbog političkog rata koji se ovdje vodi. Mislim da su federalne vlasti zbog Đokovića našle rupu u propisima države Viktorije. Sada njegovi advokati mogu da nađu rupu u federalnim smjernicama“.

Ona dodaje da „nije u potpunosti protiv vakcinacije“ i podseća na apsurdnost svoje situacije.

„Ne shvatam zašto bi došli tek za nedjelju dana i saopštili mi da ono to je važilo do sada više ne važi. Nisu se ponašali grubo ni vulgarno, ali neke stvari nisu prijatne. Osećala sam se kao sam u akcionom filmu i uopšte mi nije bilo ugodno. Osjećam se pomalo kao u zatvoru“, prenosi “Sputnik”.

Čehinji su, baš kao i Srbinu, praktično isti ljudi koji su joj odobrili vizu istu i ukinuli.

„Najgore je bilo kada su mi saopštili da će mi ukinuti vizu. Nisam očekivala da nešto slično može da mi se dogodi. Čak ni kada je nastao problem sa Novakom. Bez problema sam ušla u Australiju. Komisije koje su razmatrale zahtjeve tretirale su svakog igrača posebno. Ne znam detalje Đokovićevog zahtijeva, ali svaki slučaj je drugačiji“, podvukla je 80. igračica planete u dublu, a nekada 74. na svijetu u singlu.