Kalinić bez ustručavanja: Ko god da je došao u Partizan predstavljao se kao da je Džordan

09.03.2022. | 14:57

Javna tajna potvrđena. Nikola Kalinić je u intervjuu za litvanski BasketNews konačno i javno otkrio da ga je Partizan ljetos zvao da dođe u crno-bijeli tabor, ali da je on odbio zbog istorije u Crvenoj zvezdi, a i same prilike da se vrati u klub u kojem je debitovao u Evroligi.

“Bilo je nekih kontakata tokom ljeta. On (Željko Obradović, trener Partizana, prim.aut) je zvao mog menadžera i mene i pitao da li bih išao tamo. Rekao sam da ne bih mogao, jer nisam htio, a i bilo bi glupo. Ima me na mnogim fotografijama kako slavim trofeje sa Crvenom zvezdom. Nije u redu da tako mijenjaš boje. Posebno ne ako ne moraš i ako možeš da igraš za Crvenu zvezdu”, otvoreno će Kalinić u intervjuu za BasketNews.

Svjestan je da je u skorijoj prošlosti bilo igrača koji su donosili drugačije odluke, ali…

“Svaka situacija je drugačija. Potpuno razumijem takvu odluku kad hoćeš da igraš na višem nivou ili možda dobiješ više s finansijske strane. Na kraju krajeva, igramo svega 10 ili 15 godina i moraš da zaradiš koliko možeš. Ali ako ne moraš, zaista ne razumijem neke momke, u najboljim igračkim godinama, mogu da igraju gdje hoće…”

A Vasilis Spanulis kad je iz Panatinaikosa prešao u Olimpijakos?

“Imao je svoje razloge. Želio je da dokaže svima da može da bude glavni, a u Panatinaikosu to nije mogao da bude sa svim tim igračima. Nisam pričao o tome lično s njim, ali tako sam to vidio. Mislio je da nema dovoljno prostora u Panatinaikosu, pa je odlučio da pređe i svima pokaže. I uradio je to. Promijenio je grčku košarku. Od tada Panatinakos je počeo da pada, a Olimpijakos da raste. Kažem, neke igrače razumijem, neke ne. Ali dešava se svuda. Dio je posla”.

Kalinić je Zvezdu izabrao zato što je poslije pandemije želio da bude bliže porodici. I nije se pokajao, iako su mnogi mislili da će poslije Obradovićevog dolaska i prvih zvučnih pojačanja Partizan momentalno skinuti krunu vječitom rivalu. Ne ide baš tako glatko.

“Pogriješili su i zato što su dizali euforiju i medijima. Ko god da je došao u klub predstavljao se kao da je Majkl Džordan. Cijelog ljeta su naši igrači čitali kako Partizan dovodi ovog ili onog, kako je on bolji od naših igrača, kako će da nas ubiju i tako to… Ljudima je vjerovatno dojadilo da Crvena zvezda osvaja prvenstva, željeli su nešt novo. Takođe, stigao je Željko, on je zvijezda gdje god da dođe, reflektori su na njemu. Tako je svuda, pa je i ovo prirodno”.

Na terenu ipak…

“Bolji smo kao tim. Imaju oni sjajne individualce, ali još traže način da igraju zajedno… A mi smo kao rudari. Čvrsto igramo svaku utakmicu. Igramo fizički, igramo dobru odbranu, dobro trčimo. Nije lako igrati protiv nas”, rekao je Kalinić za BasketNews.

Prvi trofej u sezoni, trofej Kupa Radivoja Koraća, pripao je tako Crvenoj zvezdi, ali Kalinić je svjestan da je to samo početak. Više od samog trijumfa u Nišu ohrabruje ga igra njegove ekipe.

“Ima još dosta utakmica da se igra, ali… Mogu da se sjetim jedne ili dvije utakmice u kojima nas je neko zaista oduvao. Doživjeli smo neke poraza koje nije trebalo. Ali sve je to proces učenja. I za mene, prvi put poslije ne znam koliko godina sam lider ekipa. Imam loptu u ključnim situacijama. I griješim, ali se trudim da se popravim. Nadam se da ću biti sve bolji kako sezona bude odmicala”.