Kakva priča Eduarda Mendija: Htio da odustane od fudbala, a sad je šampion Evrope

30.05.2021. | 13:10

Eduard Mendi posebno se izdvaja kao heroj Čelsijevog osvajanja Lige šampiona. Za početak, prvi je afrički golman koji je prigrlio ušati pehar.

Afrika sada ima 26 osvajača Lige šampiona, ali Mendijev podvig je nešto posebno.

Devet puta je sačuvao mrežu na 12 utakmica i potvrdio da je Čelsi imao pravi bedem za osvajanje evropske titule.

Svojevremeno je Brus Grobelar kao ponos Zimbabvea bio osvajač Lige šampiona u dresu Liverpula, davne 1984, ali u novom formatu i novoj eri, niko Ligu šampiona nije osvojio kao golman do pojave Mendija.

Senegalac koji ima 29 godina i koji je u Čelsi došao iz Rena 2020. godine, heroj je Plavaca, a karijeru je počeo za Šerbur, igrao je za Marsej i Rems, u obje ekipe su ga slali u B tim.

U Renu se konačno afirmisao i ustalio, došao je za 22 miliona funti u Čelsi, a zanimljivo je da je Petr Čeh dao “zeleno svjetlo” i amin Lampardu da se Mendi dovede.

Vjerovao mu je Čeh i nije pogriješio, a sa devet mečeva bez primljenog gola u Ligi šampiona, izjednačio je Mendi rekord Kanjizaresa iz 2001. i Navasa iz 2016. godine.

Mendiju je majka Senegalka, otac je iz Gvineje Bisao, a domovina oca ga je zvala 2016. da brani na prijateljskom meču protiv portugalskih klubova, a na kraju je odbio poziv i otišao u Senegal.

Prije šest godina, Mendi je otišao iz Šerbura i nije dugo imao angažman, pa je tražio različite poslove, prihvatio je i da bude prodavac u šoping molu dok ne pronađe klub, čak je pomišljao i da odustane od fudbala.

“Nisam iznenađen zbog toga gdje je sada. Uvijek je imao sjajne kvalitete, fizičke, psihičke, ljudske. Svuda gdje je igrao, pokazao je da vredi i napravio korak više. U trećoj ligi, dokazao se. U drugoj, isto. Sada je na top nivou, opet se dokazuje“, naveo je njegov prijatelj i nekadašnji saigrač iz Šerbura Ted Lavi.