Jugoslavija je te 1976. trebalo da bude prvak Evrope: Poraz od “Švaba” i dalje boli

11.06.2021. | 11:08

Kad odmalena zavolite fudbal, ali već sa deset godina u samo jednoj utakmici doživite radost, euforiju, razočaranje, suze i otrežnjenje. I naučite da Njemca nikad nećete pobjediti za jedno poluvrijeme. Ne samo Njemca. Nikoga.

Prvo veliko takmičenje koje ono baš, baš pamtim, bilo je Evropsko prvenstvo 1976. u našoj Jugoslaviji. U Beogradu i Zagrebu. Ne samo zbog sličica i popunjenih albuma, više zbog sveprisutne euforije i ubjeđenja da ćemo konačno postati šampioni Evrope.

Tada sam takođe prvi put u jednoj utakmici primjetio radost i suze, euforiju i ogorčenje, sve ono što nam fudbal priređuje u svoj toj ljepoti neizvjesnosti i nadmetanja. Ali sa tužnim krajem.

Nisam tada ništa znao o taktici, tehnici, fizičkoj pripremi… Pamtim samo onaj delirijum i ushićenje u trenucima dok držimo lekciju Njemcima. A onda klasičan tuš. I konstatacija koju ću kasnije često slušati gledajući fudbal: „Pa, da, to ti je Švaba“.

Našu drugu utakmicu za treće mesto slabo pamtim. Bilo je dosta golova, ali ne i previše drame na Maksimiru. Izgubili smo od Holanđana, teških kao blato. Svi smo tada oplakivali poraz od Nemaca i o Holanđanima niko više nije razmišljao.