Još jedan šokantan scenarij u Monte Karlu: Nakon Đokovića i Cicipas završio takmičenje VIDEO

14.04.2023. | 16:35

Bilo je to dvostruko slavlje za Tejlora Frica u petak u Monte Karlu.

Ne samo da je njegova četvrtfinalna pobjeda od 6-2, 6-4 nad dvostrukim braniocem naslova Stefanosom Cicipasom bila 200. pobjeda u njegovoj karijeri, već je on i prvi Amerikanac koji je došao do polufinala u Monaku za 20 godina.

Posljednji Amerikanac koji je tamo stigao do posljednje četvorke, bio je Vins Spejd 2003. godine. Fric se branio iz blokova protiv Cicipasa, izgradivši 4-0, dvostruki brejk za samo 17 minuta, nakon čega su dva igrača razmjenjivala dobre poene dok Fric nije uzeo prvi set od 29 minuta u svoj džep.

Neizvjesna partija se nastavila u sljedećih šest gemova, kada je Fric ponovo napravio brejk i povisio na 4-3. Cicipas je napravio brejk i izjednačio na 4 oba, ali je Amerikanac ponovo napravio brejk za 5-4 vodio i servirao u igri od jedan sat i 10 minuta utakmicu.

 

Završio je s asom od 121 milju na čas.

“Mislio sam da je moj današnji nivo stvarno visok. Mislim da sam odigrao jako dobar meč,” rekao je Fric, koji je meč završio sa 17 vinera uz 15 neprisiljenih grešaka, te iskoristio četiri od pet prilika za brejk.

“Činilo se da sam dobro igrao na velike bodove. Na neki način sam samo rizikovao – znao sam da će on, ako budem igrao previše sigurno, moći zaobići i diktirati forhendom. Tako da sam se čak i u trenucima pritiska na neki način držao svoje strategije povlačenja okidača i pokušavajući mu ne dopustiti da diktiraju te forhende”, kazao je Amerikanac.

 

Fric, koji je rođen 1997, prvi je Amerikanac rođen u posljednjih 35 godina koji je zabilježio 200 pobjeda u karijeri – najnoviji Amerikanac koji je dostigao taj broj je Sem Kverej, koji je rođen 1987. (Kverej je skupio 385 pobjeda u karijeri prije penzionisanja na prošlogodišnjem US Openu).

U polufinalu Frica čeka Andrej Rubljov, koji je ranije tokom dana prekinuo niz njemačkog kvalifikanta Žan-Lenard Strafa sa 6-1, 7-6 (5).

Amerikanac vodi protiv Rubljova u međusobnom okršaju, 4-2, i dobio je njihova posljednja tri susreta, ali njih dvojica nikada nisu igrali jedan protiv drugog na zemljanoj podlozi.

Posljednji Amerikanac koji je došao do finala na Monte Karlo mastersu bio je Aron Kriksten 1992. godine, pet godina prije Fricovog rođenja, pišu Nezavisne.