Jokić i Denver noćas jure prvu titulu: Nema spavanja za ljubitelje košarke

12.06.2023. | 21:53

Košarkaši Nagetsa i Hita noćas igraju u Denveru peti meč finalne serije NBA lige, a ekipa Nikole Jokića pobjedom bi došla do prve titule u istoriji franšize.

Majami se nekoliko puta tokom plej-ofa pokazao kao tvrd orah i pokušaće da seriju iz “Bol arene” vrati u Floridu.

Meč se igra u 2.30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Poslije dvije vezane pobjede u Majamiju, Denver vodi 3:1 u finalu i jedna utakmica dijeli srpskog centra od ispunjenja sna – osvajanja šampionskog prstena, a tu utakmicu Nagetsi igraju pred svojim navijačima u Bol areni.

Nestvarne partije centra iz Sombora malo koga ostavljaju ravnodušnim, ali za osvajanje titule biće potrebno mnogo više od tripl-dabl učinka pojedinca, makar on bio i Jokić.

Majami se nekoliko puta ove sezone pokazao kao tvrd orah, kao ekipa koja ne odustaje čak i kad gubi i to od ekipa koje su bile bolje plasirane od Nagetsa u regularnom dijelu NBA lige.

Ekipa Erika Spolstre već je u plej-ofu eliminisala Milvoki i Boston, timove koji su smatrani za velike favorite za osvajanje titule, a i u drugom meču finalne serije je pobjedom u Denveru pokazala da nikako nisu za potcjenjivanje.

Znaju to i u taboru Nagetsa, trener Majk Meloun ne dozvoljava svojim momcima da se opuste dok posao ne bude završen.

Čini se da je glavna prednost ekipe iz Kolorada u finalnoj seriji činjenica da ima više raspoloženih igrača, ili, kao što je to rekao Medžik Džonson, Nagetsi su jednostavno talentovanija ekipa od Hita.

Ipak, u profesionalnom sportu talenat nije garant uspjeha, već pobjedu donose naporan rad, borbeni duh i visok nivo koncentracije tokom meča.

Jokić je predvodnik Nagetsa, ali, koliko čudno to zvučalo, konačan uspjeh tima neće zavisiti od novog tripl-dabl učinka srpskog košarkaša, na koje nas je prosto navikao tokom plej-ofa.

Srpski centar ima sezonu za nezaborav, pa iako mu je izmaklo treće uzastopno MVP priznanje, u plej-ofu igra na još višem nivou i konstantno bilježi fantastične statističke brojke, skoro pa trostruki dvostruki učinak u prosjeku po utakmici.

Džamal Marej je Jokićev “Robin”, ali prevagu u finalu daje učinak ostalih startera, prije svih Erona Gordona i Kentavijusa Kaldvel-Poupa.

U trećoj utakmici iks-faktor bio je ruki Kristijan Braun, dok je Gordon u četvrtom meču finala i drugoj vezanoj pobjedi u Majamiju bio najefikasniji igrač svoje ekipe, a veliki doprinos sa klupe dao je Brus Braun.

Majami je do velikog finala došao zahvaljujući odličnom procentu u šutu za tri poena, ali i zonskom odbranom koja je uspijevala da zbuni i osujeti protivničke napade.

Ipak, ta zona protiv Denvera ne funkcioniše onako kako bi Spolstra želio, prije svega zbog sjajnih organizatorskih sposobnosti Nikole Jokića, koji odlično čita kretanje protivnika u odbrani i često ostavlja saigrače na otvorenom šutu.

Džimi Batler je glavni pokretač Hita, kako u odbrani, tako i u napadu, ali se mnogo više očekuje od talentovanog centra Bema Adebaja, kao i nedraftovanih šutera – Strusa, Robinsona i Vinsenta.

Čini se da je Denver našao način kako da nadigra ekipu iz Floride, a o tome svjedoči podatak da je Majami samo jednom slavio u međusobnim duelima još od korona-mjehura, i to u drugoj utakmici finalne serije.

Košarkašku Srbiju očekuje još jedna besana noć, a Nikola Jokić je na korak od cilja koji je isticao tokom prethodnih godina – timska titula važnija je od individualnih priznanja.