Jednom prišli golu i dali ga: Kostarika šokirala Japan!

27.11.2022. | 12:59

Fudbaleri Kostarike pobijedili su Japan sa 1:0 (0:0) u drugom kolu E grupe Mundijala u Kataru i tako su zakomplikovali situaciju u grupi.

Oba tima sada imaju po tri boda, a odlučujući pogodak dao je 28-godišnji Kejšer Fuler, fudbaler lokalnog Eredijana, u 81. minutu. Bio je to jedini šut u okvir gola Kostarikanaca tokom cijelog meča.

Prvo poluvrijeme bilo je veoma dosadno, sa malo pravih dešavanja i skoro nimalo posla za golmane. Agresivnije i agilnije je Japan počeo drugo poluvreme i potom nastavio da pritiska, ali Kostarikanci su se organizovano branili, pa Japanci nisu uspjeli da stvore stopostotnu šansu.

Ipak, situacija na terenu tako se razvijala da gol Japana ne bi bio neočekivan. Umjesto toga, mreža se zatresla na drugoj strani. Nisu Kostarikanci prišli golu cijelu utakmicu, ali u 81. minutu stižu do vođstva. Ležerno su Japanci pokušali da izbiju loptu, Teheda je dodao do Kejšera Fulera, koji šutira sa petnaestak metara, a golman Gonda morao je bolje – nije uspio da se izbori s loptom, koja završava u mreži.

Najbliži izjednačenju Japan je bio u 88. minutu. Mitoma je izvrsno prošao po lijevoj strani i vratio loptu na sedam-osam metara, šutirao je Daići Kamada, ali je Navas odbranio i poslije u gužvi uspio da pokupi loptu.

U drugom meču drugog kola E grupe, od 20 časova se u velikom derbiju sastaju Nemačka i Španija.

Japan u posljednjem kolu igra sa Španijom, 1. decembra od 20 sati, a u istom terminu Kostarika se sastaje sa Njemačkom.

Oznake: Japan, Kostarika