Javila se nestala kineska teniserka

21.11.2021. | 20:44

Kineska teniserka Peng Šuai, koja se vodila kao nestala, razgovarala je putem video linka sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom.

Njemu je prenijela da je dobro i da je bezbjedna, saopštio je MOK.

“Objasnila je da je bezbjedna i da je dobro, da živi u svojoj kući u Pekingu, ali da bi voljela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vrijeme sa prijateljima i porodicom. Ipak, nastaviće da se bavi tenisom, sportom koji toliko voli”, navodi se u saopštenju MOK-a.

MOK je u saopštenju naveo da je Peng, na početku 30-minutnog razgovora sa Bahom, zahvalila MOK na zabrinutosti za njeno stanje.

Početkom mjeseca, Peng je na jednoj kineskoj društvenoj mreži objavila da ju je bivši zamjenik kineskog premijera Džang Gaolij seksualno napastvovao prije nekoliko godina. Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos.

Njen komentar je brzo obrisan sa društvene mreže Weibo, vodeće kineske društvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na Internetu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko Peng (35).

Portparol ministarstva spoljnih poslova DžAo Liđijan rekao je novinarima da pitanje “nije diplomatsko”, kao i da nije svjestan situacije, prenosi “B92”.

Ženska teniska asocijacija (WTA) je zahtijevala da se tvrdnja Peng “razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti pravedno, transparentno i bez cenzure”, a zaprijetila je i da će se povući sa turnira u Kini.

Zabrinutost zbog navoda kineske teniserke je izrazila i muška teniska asocijacija (ATP), a brojni teniseri pojedinačno su pozvali na istragu povodom njenog nestanka.

Portparolka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je u petak na “istragu sa punom transparentnošću oko njenih navoda o seksualnom napadu”.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan pozvao je danas kineske vlasti, kako je naveo, da puste teniserku Peng Šuaj da javno govori kako bi razjasnila šta joj se desilo, a ukoliko to ne učini, upozorio je da bi to moglo da ima diplomatskih posljedica po Peking.

Peng je nekada bila u vrhu svjetskog tenisa u dublu, a osvojila je Vimbldon 2013. i Rolan Garos godinu dana kasnije.

Učestvovala je tri puta na Olimpijskim igrama.