Jasno podržala Palestinu u ratu: Sedma teniserka svijeta izazvala bijes Izraelaca

17.10.2023. | 10:12

Jedna od omiljenijih igračica na WTA turu, Ons Žaber, trenutno sedma igračica svijeta jasno je podržala Palestinu u ratu sa Izraelom i naišla na žestoku osudu Izraelaca.

Tunižanka koja je igrala dva finala Vimbldona i jedno US Opena putem društvenih mreža odabrala je stranu u sukobu na Bliskom Istoku.

“Nevjerovatno je kroz šta Palestinci prolaze posljednjih 75 godina, a šta prolaze nevini civili je neopisivo – bez obzira koje su vjere ili porijekla. Nasilje nikada neće donijeti mir – ne mogu da podnesem nasilje, ali ne mogu da podnesem ni to da se ljudima otima njihova zemlja”, napisala Ons i dodala:

„Kontekst je važan, znati šta se dešava danas, a ignorisanje nedavne istorije veoma je neodgovorno i neće donijeti mir, a mir je sve do čega nam je stalo. Mir je ono što svako treba i zaslužuje. Zaustavite nasilje i sloboda za Palestinu“.

Nije se dugo čekalo na odgovor. Teniski savez Izraela je žestoko reagovao.

“Ta teniserka podstiče i podržava ubilačku terorističku organizaciju. Drago nam je da je u manjini u poređenju sa zdravim sportistima u ostatku svijeta. I naša organizacija i ITF sada čekamo da vidimo kakve će mjere biti preduzete protiv nje“, piše u zvaničnom saopštenju Izraelske teniske asocijacije.