Izraelci nisu mogli da vjeruju šta ih je dočekalo: Cijela dvorana podržala Palestinu, na kraju izbio skandal neviđenih razmjera VIDEO

02.02.2024. | 12:01

Baskonija, crnogorskog trenera Duška Ivanovića je pobijedila Makabi u Vitoriji 92:82 u 25. kolu Evrolige.

Ivanovićev tim je tako prekinuo mini-niz od dva poraza, a protiv košarkaša Makabija je u trećoj dionici imao i plus 19.

Ipak, jedna druga situacija, tačnije navijačka atmosfera je dobrim dijelom obilježila ovu utakmicu. Na kraju je i Vejd Boldvin “eksplodirao” zbog negativne energije koju je osjećao čitav meč protiv Baskonije, a sada je i na Evroligi da zauzme stav – pošto je od početka pokušavala da bude neutralna. Šta će odlučiti?

Navijači španske Baskonije, odnosno njihove navijačke grupe “BDZ Araba” i “Indar Baskonia”, pozivale su danima unazad na bojkot meča protiv Makabija u Evroligi. Djelovalo je da se članovi ovih navijačkih grupa neće pojaviti na susretu, ali su oni sa zakašnjenjem ušli i unijeli zastave Palestine, kao i natpis “Oslobodite Palestinu”, a u više navrata je skoro čitava dvorana uglas skandirala pomenute riječi.

I ne samo to, u prenosu uživo jasno se čulo skandiranje “Izrael – genocid”, dok su isto tako tražili i izbacivanje Makabija iz Evrolige, za šta mnogi misle da je presedan što ne samo da su ostavljeni u takmičenju, pošto su mnogi klubovi ranije izrazili zabrinutost zbog bezbjednosti.

Evroliga je ipak podržala Makabi, jednog od nosilaca “A” licenci, tako da skoro čitave sezone svoje “domaće” utakmice igraju u Beogradu, dok ih na gostovanjima prate velike mjere obezbjeđenja. Međutim, mnogi se pitaju da li je bilo potrebno dati takvu podršku klubu iz Izraela, pošto smo prije samo dvije godine imali primjer CSKA iz Moskve koji je odmah po početku rata u Ukrajini suspendovan, dok se ne može reći da je Izrael “samo napadnut” od strane Palestine.

Upravo to su željeli da ukažu navijači Baskonije, koji su se na kraju radovali pobjedi 92:82, uz skandal na kraju susreta kada je Vejd Boldvin nasrnuo na sudiju, pa nema sumnje da ga zbog toga čeka kazna…

Ostaje samo da se vidi i kako će se Evroliga nositi sa porukama navijača Baskonije i da li će kažnjavati i zbog toga.