Izborili plej-of Lige konferencija: Fudbaleri Zrinjskog napravili su istorijski podvig

11.08.2022. | 18:09

Fudbaleri Zrinjskog napravili su istorijski podvig plasiravši se u plej-of UEFA lige konferencija i sada su na korak od ulaska u gruzpnu fazu ovog takmičenja

“Plemići” su danas u revanš meću 3. kola kvalifikacija u Kazahstanu odigrali sa Tobolom 1:1 i sa ukupnih 2:1 prošli u narednu fazu takmičenja gdje će se sastati sa poraženim iz duela 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope između Olimpijakosa i Slovana.

Što se tiče današnjeg okršaja u Kostanaju, prvi su šansu imali domaćini i to u petom minutu kada je Serž Deble izbio sam pred gol Zrinjskog ali je njegov šut bez problema zaustavio goman bh. šampiona Josip Čundrić.

Zrinjski je uzvratio tri minuta kasnije i to nakon kornera kada je Hrvoje Barišić loptu glavom poslao preko gola.

Uslijedile su dvije nove šanse za domaćina ali  nedostajalo je samo malo više preciznosti u šutevima Samata Žarinbetova i Miljana Vukadinovića, prenose Nezavisne.

U toku je bio 34. minut kada je ovoljetošnje pojačanje “plemića” Mario Ćuže probio odbranu domaćina po desnoj strani i loptu poslao u mrežu domaćina.  Prije nego što su igrači otišli na odmor Zrinjski je imao još jednu obećavajuću priliku ali Ivan Jukić nije najbolje iskontrolisao loptu koju mu je uputio Nemanja Bilbija pa je završila pored gola.

U 53. minutu ponovo se zatresla mreža ali ovog puta gostiju. Nekadašnji igrač Partizana Zoran Tošić asistrirao je Debleu koji je ovaj put bio bio precizan pa Ćondrić nije mogao ništa da uradi.

Uslijedio je mirniji dio meča da bi u 65. minutu Niko Janković sa nekih 25 metara uputio snažan šut ali nije imao sreće jer je pogodio samo stativu. Utakmica je tada dobila na intentzitetu a domaćini su angažovanije krenuli jer im je trebao još jedan gol da izbore produžetke. U 67. minutu zamalo je došlo do rezultatskog preokreta ali je Igor Sergejev sa sedam-osam metara promašio čist zicer. Šest minuta kasnije opet gužva pred golom Zrinjskog ali Sergejev ni ovog puta nije bio na visini zadatka.

Domaćin je pojačao pritisak ali su u 81. minutu ostali sa igračem manje jer golman Aleksander Mokin zaradio crveni karton. Bilija je krenuo sam ka golu a Mokinu je rukom van šesterca zaustavio loptu i zaradi dirketno isključenje. Do kraju su pokušavali da izbore produžetak ali nisu uspjeli pa je bh. šampion ispisao nove stranice istoprije bh. fudbala.