Izbacila prvog favorita za osvajanje: Ukrajinka napravila čudo na Vimbldonu

11.07.2023. | 18:22

Ukrajinka Elina Svitolina napravila je najveću senzaciju, pošto je izbacila veliku favoritkinju i prvu teniserku svijeta Igu Švjontek.

Svitolina je slavila sa 7:5, 6:7 6:2 i u polufinalu će igrati protiv Markete Vondrušove, koja je takođe napravila iznenađenje i pobijedila je Amerikanku Džesiku Pegulu.

Švjontek je važila za velikog favorita prije meča, ali Svitolina je i u prošlom kolu izbacila favorizovanu Viktoriju Azarenku, tako da je Švjontekovoj to sigurno bio izbiljan alarm.

Međutim, Poljakinja je krenula idealno, napravila je brejk u prvom servis gemu Ukrajinke i potom ga potvrdila bez izgubljenog poena. Ali, onda je uzvratila Svitolina, prvo se vratila poslije 0:30 u svom gemu, a potom je došla do brejka.

Odmah je Švjontek vratila brejk u narednom gemu i djelovalo je da ide sigurno ka osvajanju prvog seta. Ali, onda je prilikom servisa za set Svitolina napravila brejk bez izgubljenog poena. Kasnije je bila sigurna na svoj servis, a onda ponovo napala servis Švjontekove i došla do dvije brejk i set lopte i odmah je prvu iskoristila, prenosi Telegraf.

Drugi set je donio sličnu priču. Svitolina je brzo pretrpela brejk, Švjontek ga je potvrdila, ali je ubrzo Ukrajinka odmah vratila brejk.

Švjontekova je napadala u nastavku seta, imala je i dvije brejk lopte, ali se Svitolina izvukla iz teške situacije.

Na kraju je sve odlučeno u tajbrejku, gdje je Svitolina rano došla do mini-brejka, ali ga je Švjontek brzo vratila i došla je do set lopte, koju je iskoristila.

A onda kada je djelovalo da bi Švjontek mogla da napravi seriju i da nastavi u istom ritmu u narednom setu, uslijedila je fantastična igra Svitoline. Nakon što je Švjontek osvojila svoj prvi servis gem, uslijedila je serija od pet vezanih gemova Ukrajinke, koja je došla do 5:1. Švjontek je uspjela da osvoji svoj servis gem, ali samo je odložila neodložno, jer je Svitolina u narednom gemu sjajno servirala i došla do meč lopti, koje je iskoristila, najveći uspjeh u karijeri, pišu Nezavisne,.