Izašao igraču u susret: Evo koliko košta Jokićev let privatnim avionom gazde Denvera

27.06.2023. | 18:46

Privatni avion kojim je Nikola Jokić stigao u Beograd iz Amerike izazvao je veliku pažnju, nakon što je Denver objavio fotografiju na Instagramu.

U pitanju je avion Stena Krenkea, vlasnika Denvera, koji je izašao svom najboljem igraču u susret, kako bi što prije stigao u Sombor na konjičke trke sa slavlja u Denveru.

Tragom tih informacija Telegraf je istražio kakvu flotu ima Sten Krenke i ispostavlja se da je ona mnogo veća i da je avion kojim je Jokić stigao u Beograd samo jedan od četiri privatna aviona koja ima američki milijarder koji je gazda Denvera.

Prema javno dostupnim podacima američkog ministarstva saobraćaja (US Department of Transportation) Sten Krenke, vlasnik Denvera na raspolaganju ima četiri poslovna aviona:  dva “Bombardiera” – jedan manji “Čelindžer” (Bombardier Challenger) sa osam putničkih sjedišta nabavljen krajem 2013. godine i jedan znatno veći “Bombardier Global 7500” koji spada u najvišu klasu poslovnih aviona, proizveden 2019. sa 22 sjedišta.

Kanadski proizvođač se hvali kako “Global 7500” ima ubjedljivo najveći dolet u svojoj klasi od čak 7.700 nautičkih milja (14260 km) bez slijetanja i brzinu od 0.925 maha (1142 km/h). Pored ova dva aviona, koja se vode na Krenkeovu firmu “KW flajt” (KW Flight LLC), američki milijarder posjeduje još dva “bizdžeta”, takođe jedan “Čelindžer” i jedan “Global 7500” koji su u sastavu “Netdžets” (NetJets) , jedne od najvećih kompanija koja se bavi “menadžmentom” poslovnih aviona uključujući i tzv “parcijalno vlasništvo” nad ovim prestižnim prevoznim sredstvima.

Avio komapnije koje pružaju ovakvu vrstu avio-prevoza uglavnom nerado daju informacije o cijenama svojih usluga kako ne bi “iritirale” javnost naizgled basnoslovnim iznosima koji mogu biti nekad i više desetina puta veći od onih koju bi platio putnik na redovnoj liniji, čak i u biznis ili prvoj klasi, ali napominju da njihovi klijenti pored očigledne udobnosti i luksuza – dobiju prije svega na uštedi vremena, mogu da slete skoro na svaki aerodrom izbjegavajući gužve na onim najvećim, biraju kada će i sa kim će putovati, imaju prioritetnu uslugu na aerodromima…

Da je u pitanju bio “čisto komercijalni” let – odnosno da Jokić nije u Beograd doletio jednim od aviona u vlasništvu Stiva Krenka, vlasnika “Denvera”, neko bi za tu uslugu morao da izdvoji između 150.000 i 200.000 dolara za let avionom “Bombardier Global 6000”, kažu poznavaoci prilika u ovom lukrativnom segmentu industrije vazdušnog saobraćaja.

Cijena zavisi od mnogo faktora – koliko unapred se “bukira” odnosno rezerviše avion, kakvo je ponuda i potražnja aviona u vrijeme leta, koji tip letjilice se koristi, koliko ima putnika i tereta, da li se traže neke dodatne usluge poput čekanja na destinaciji ili nekom usputnom aerodromu ako se negde slijeće, da li avion mora da ostane na odredištu – što je čest slučaj zbog zakonske regulative o obaveznom odmoru posada poslije dugih interkontinentalnih letova…