Iz Saveza zaprijetili Olimpiku: Ukoliko napusti Premijer ligu biće izbačen u najniži rang takmičenja

21.05.2021. | 18:02

Povodom najavljenog istupanja iz Premijer lige koje je danas objavio FK Olimpik, ekspresna reakcija stigla je iz Fudbalskog saveza BiH. Ukoliko se njihove najave obistine, Vukovi se suočavaju s ozbiljnim sankcijama koje uključuju izbacivanje u najniži rang takmičenja.

Dva kola prije kraja prvenstva Vukovi su trenutno posljednjeplasirani sa 25 bodova, koliko imaju Radnik i Krupa. U nedjelju su trebali igrati protiv Krupe, a u posljednjem kolu sa Sarajevom.

Ipak, sudeći prema njihovom saopštenju, neće se pojaviti na terenu u dva posljednja meča, čime bi dodatno bila dovedena u pitanje regularnost ove premijerligaške sezone.

“Upoznati smo sa teškoćama sa kojima se suočava ovaj klub te smo sa svoje strane učinili sve kako bismo im pomogli u prevazilaženju svih problema u skladu sa našim pravilnicima. FK Olimpik je odlukom Disciplinske komisije NS BiH bio dužan da ispuni obaveze prema igračima i članovima svoje administracije. Do 20. maja 2021. kada je bio krajnji rok za ispunjenje ovih obaveza FK Olimpik nije izvršio uplatu svojim igračima i članovima administracije u iznosu od 82.156 konvertibilnih maraka, a koje su nastale u prethodnom periodu. Neispunjavanjem obaveza iz člana 117. Disciplinskog pravilnika u vezi sa finansijskim obavezama, a na osnovu pravosnažnih odluka Disciplinske komisije NS BiH, klubu je nastupila suspenzija u nastavku takmičenja. Kako stoji u članu 63. Disciplinskog pravilnika, klub koji neopravdano odustane od prvenstvenog takmičenja, biće kažnjen vraćanjem u najniži stepen takmičenja i kaznom od 6 do 12 negativnih bodova. Ovim činom FK Olimpik je nastojao da neispunjavanjem svojih obaveza teret odgovornosti prebaci na FS BiH. Administracija Saveza je uvijek na raspolaganju svakom klubu u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema u njihovom radu, zato nas je još više iznenadio potez FK Olimpik”, navodi se su u reakciji Saveza.

Prema Pravilniku o takmičenju, ukoliko se ne pojave na terenu, utakmice protiv Krupe i Sarajeva bit će registrovane 3:0 u korist protivnika Olimpika, dok bi svi ostali ranije ostvareni rezultati Vukova ostali na snazi.

“U slučajevima kada se klub rasformira, prestane sa radom ili odustane od takmičenja u toku proljetne polusezone, sve njegove do tada odigrane utakmice registrovat će se postignutim rezultom, a sve utakmice koje su naredne po rasporedu registrovat će se po službenoj dužnosti rezultatom 3:0 (par-forfe) u korist njegovih protivnika”, navodi se u članu 63. Pravilnika o takmičenju.

Odluka Olimpika o napuštanju Premijer lige svakako je istorijska, a ukoliko se potvrdi i Vukovi se ne pojave na preostale dva ligaška susreta, izazvala bi dodatne potrese.