Ivana Španović spremna za het-trik na Evropskom prvenstvu

03.03.2019. | 10:53

Ne mislim da će biti lako, ali to me samo dodatno motiviše – poručila je srpska atletičarka koja je u finale prošla poslije jednog pokušaja.

Tako se “zagrijevaju” šampioni… Aktuelna dvostruka evropska vladarka u dvorani, Ivana Španović, napad na treću uzastopnu kontinentalnu krunu najavila je već prilikom prvog takmičarskog ulaska u “Emirejts arenu” u Glazgovu. U premijernoj seriji je preskočila 6,79 metara, odnosno 14 centimetara duže od kvalifikacione norme, pa više nije bilo neophodno da se vraća na zaletište, nego je mogla da preusmjeri energiju i koncentraciju za sutrašnje finale (19 časova) u kom će pokušati do skoči do šampionskog het-trika.

– Drago mi je da sam kvalifikacionu normu riješila u prvom skoku. Osjećam se spremno. Ne mislim da će biti lako u finalu, ali to me samo dodatno motiviše i ono što mogu da obećam je da ću, kao uvijek, pružiti maksimum – rekla je Ivana čiji je skok bio najduži u kvalifikacijama i koja će večeras imati priliku da postane tek druga atletičarka koja će trijumfovati na tri uzastopna evropska šampionata u dvorani.

To je zasada uspjela jedino Hajke Drekler. Legendarna Njemica je ukupno doskočila na četiri kontinentalna trona (1986, 1987, 1988. i 1994), ali tri zaredom.

Ivana je prvi put zasijala zlatnim sjajem na dvoranskom EP u Pragu 2015. godine, kada se tada nacionalnim rekordom od 6,98 metara popela na najviše pobjedničko postolje, ispred Njemice Sosten Mogenaru (6.83) i Rumunke Kostine Florentine Jusko (6,79).

Novim nacionalnim rekordom (7,24) u beogradskoj “Areni” 2017. godine sletjela je do drugog evropskog zlata u dvorani, izan Britanke Loren Judžin (6.97) i Njemice Klaudije Zelman-Rat iz Njemačke (6,94).

Nažalost, Ivana u finalu neće imati društvo iz Srbije, jer je drugoj našoj skakačici udalj, Milici Gardašević, nedostajalo devet centimetara da skoči u finalnu grupu. U prvoj seriji je skočila 6,30 metara, u drugoj je prestupila, dok je takmičenje završila skokom od 6,41 metar.

FINALNIH OSAM

IVANA Španović će u finalu imati sedam rivalki, od kojih su njih šest preskočile normu u kvalifikacijama: Ukrajinka Marina Beh-Romančuk (6,78), Beloriskunja Nastasija Mirončik-Ivanova sa ličnim rekordom sezone (6,77), Njemica Malaika Mihambo (6,74), Italijanka Tanja Vičenco sa ličnim rekordom (6,68) i Rumunka Alina Rotaru (6,66). Ruminka Kostina Jusko Florentina (6,52) i Britanka Abigejl Irpozuru (6,50) su ušle u osam po plasmanu.

 

Izvor:(Novosti.rs)