Italija poslije penal drame u finalu Evropskog prvenstva!

06.07.2021. | 23:49

Fudbaleri Italije pobijedili su Španiju poslije penala i plasirali su se u finale Evropskog prvenstva. Poslije devedeset minuta, a potom i nakon produžetka rezultat na semaforu bio je 1:1, te se pristupilo jedaneastercima.

Kako se i očekivalo, dosta teška utakmica i dosta izjednačena. Borba na svaku loptu, od prve do posljednje minute. Čas je bila bolja Italija, čas Španija, na kraju možda i najrealniji ishod 90 minuta – 1:1, pa je prava drama tek uslijedila.

Prvu priliku na utakmici imala je Španija. Pedri je uposlio Oyarzabala, ovaj bio sam pred Donnarummom, ali mu je lopta pobjegla malo iza leđa. Ubzro nakon toga Feran Tores puca kraj gola.

Španija je imala veliku šansu u 25. minuti. Oyarzabal je prošao po desnoj strani, lopta dolazi do Olma, ali njegov udarac je blokiran, da bi se lopta opet odbila do Olma, no sada Donnarumma spašava Azzurre.

Iako nije bilo golova u prvih 45 minuta, uzbuđenja nije manjkalo. Najbolju šansu za Italiju propušta Emerson u završnici prvog dijela. Iskosa s lijeve strane se ubacio, Insigne mu je dodao loptu, ali bek Italije pogađa prečku.

Prvi gol na meču postignut je u 60. minuti. Insigne je proigrao Immobilea, koji je izblokiran, ali je lopta došla do Chiese, a ovaj iskosa s 15 metara majstorskim udarcem pogađa suprotni ugao za 1:0.

Mogla je Španija da se vrati samo pet minuta kasnije, ali je Oyrazabal promašio loptu iako je bio na samo pet metara od gola Donnarumme. Olmo zatim puca pored gola…

Kako je vrijeme odmicalo, tako su Španci bili sve opasniji i ofanzivniji, no Italijani su se sjajno branili, a svoje prilike čekali su kroz kontranapade. U 80. minuti rezervista Berardi umalo da riješi pitanje pobjednika, no slabo je pucao, pa je golman Furije lako odbranio.

Rezervista Morata spašava Španiju. Nakon sjajne asistencije Olma, Morata izlazi sam pred Donnarummu i sigurno pogađa za izjednačenje, a ispostaviće se i za dodatnih pola sata igre.

U produžecima su Španci bili bolji, ali nisu uspjeli bolju igru krunisati golom za finale, pa se penalima odlučivao konačni pobjednik ovog duela.

Penal seriju je otvorio Locatelli, ali mu je Simon odbranio udarac. Olmo je preuzeo odgovornost prvog penala kod Furije, ali je šutirao očajno – visoko preko gola. Belotti je zatim uzeo loptu, snažno tukao i Azzurri su poveli s 1:0. Moreno je bio drugi izvođač kod Španaca, a i on je bio siguran. Red je došao na Bonuccija, koji je bio siguran za novu prednost Italije. Bonuccijev gol stavio je Thiaga Alcantaru pod pritisak, ali ovaj rutinski zabija.

Bernadeschi je silovitim udarcem vratio Italiji prednost, a onda Donnarumma skida penal Morati. Jorginho je preuzeo odgovornost i pogodio za odlazak Italije u finale!

Azzurri u finalu čekaju boljeg iz duela Engleska – Danska.