Italija ostvarila maksimalan učinak u grupnoj fazi Evropskog prvenstva

20.06.2021. | 20:11

Fudbaleri Italije pobijedili su Vels 1:0 u posljednjem kolu grupe A Evropskog prvenstva. Azuri su ovim trijumfom i matematički obezbijedili prvo mjesto, dok je Vels, uprkos porazu, završio na drugom mjestu.

Jedini gol postigao je Mateo Pesina u 39. minutu poslije uigrane akcije i centaršuta Marka Veratija iz slobodnog udarca sa desne strane.

Obje selekcije prolaze u osminu finala, Italija kao prvoplasirana, a Vels sa druge pozicije, pošto ima isti broj bodova kao Švajcarska, ali i bolju gol-razliku.

“Azuri” su domaćinstvo u grupi A u potpunosti iskoristili, nisu primili nijedan gol, ali i pored toga, pokazali su mnogo više vrlina nego što je to najavljivano prije početka EP.

Dokazali su da mogu i bez osmorice prvotimaca iz uvodna dva meča, te da imaju dosta dugu klupu i sijaset igrača sličnog kvaliteta.

U ovom susretu su u potpunosti odsjekli Arona Remzija i Gereta Bejla, osim u 75. minutu kada su napravili jedinu grešku i najbolji igrač Velšana je ostao potpuno sam, te promašio najzreliju priliku na meču.

Prethodno je u prvom dijelu šansu imao i Kris Ganter, ali se generalno se nisu naigrali fudbala, jer su izabranici Roberta Mančinija bili ti koji su kontrolisali susret, pritiskali i stvarali šanse.

Najviše je “gađan” Andrea Beloti, ali često neprecizno, a priliku je imao i Federiko Kijeza prije nego što je u 39. minutu Mateo Pesina doveo domaće u prednost.

Verati je od početka bio čovjek oko koga se sve vrtjelo i pokazao je koliko znači Italijanima, a upisao se kao asistent poslije uigrane akcije i proigravanja Pesine za vođstvo.

Na 2:0 umalo je povisio Bernardeski u 52. minutu, ali je iz slobodnog udarca pogodio stativu. Četiri minuta kasnije praktično je sve bilo riješeno.

Ampadu je startovao otvorenim đonom na zglob Bernardeskog, a rumunski sudija Hategan je odmah pokazao direktan crveni karton igraču Velsa. Nije bilo potrebe ni za VAR analizom, prenosi “B92”.

To je u mnogome olakšalo posao Italiji da bude maksimalna poslije tri kola, jer ni Velšani nisu željeli više da bod, već samo da ostanu na jednom primljenom golu kako bi sačuvali bolju gol-razliku u odnosu na Švajcarce.

U tome su i uspjeli, pa ćemo i jedne i druge gledati u nokaut fazi. Za protivnike će sačekati rasplete u narednim danima, ponajviše u grupama B i C sa kojima bi trebalo da se ukrste.