Istorijski poraz Bostona od Oklahome: Јanis postavio rekord karijere

04.01.2023. | 07:34

U američkoj NBA ligi sinoć su odigrane tri utakmice – Boston je primio čak 150 poena u porazu od Oklahome, Milvoki je savladao ekipu Vašingtona 123:113, uz rekord karijere Јanisa Adetokunba, dok je Dearon Foks režirao slavlje Sakramenta protiv Јute.

Oklahoma Siti tanderi ubjedljivo su pobijedili lidera Istočne konferencije Boston rezultatom 150:117, što je po broju primljenih poena drugi najteži poraz Seltiksa u istoriji lige.

Više poena “kelti” su primili samo 1979. godine u duelu sa Detroit pistonsima. Takođe, bio je ovo i prvi put da su Tanderi ubacili više od 150 poena na jednom meču otkako je franšiza preseljena u Oklahomu.

Nije od samog početka izgledalo da će Boston doživjeti istorijski poraz, ali su poslije izjednačene prve četvrtine košarkaši Oklahome počeli da rešetaju koš protivnika.

Prednost tima ih Oklahome je brzo otišla na plus 20, da bi u drugom poluvremenu uglavnom samo rasla. Tokom posljednjih 12 minuta igre Seltiksi su tek u nekoliko navrata uspjeli da minus spuste ispod 30 poena.

Tanderi su veliki trijumf ostvarili bez lidera ekipe Šaja Gildžesa Aleksandera, a zbog povrede nije igrao ni srpski košarkaš Aleksej Pokuševski.

U nedostatku dva važna saigrača, čak petorica igrača pobjedničkog tima ubacila su preko 20 poena. DŽoš Gidi je brojao do 25, Dort je dodao 23, a po 21 postigli su Men, DŽo i Vilijams.

Domaći su bili šuterski veoma raspoloženi – iz igre su šutirali sa gotovo 60 odsto uspješnosti. Ubacili su 20 od 40 šuteva za tri poena.

U poraženom timu najbolji su bili DŽejlen Braun sa 29 i DŽejson Tejtum sa 27 poena.

Milvoki baksi savladali su ekipu Vašingtona 123:113, a grčki košarkaš Јanis Adetokunbo postavio je novi rekord karijere – postigao je 55 poena.

Bio je ovo treći Adetokunbov meč zaredom na kojem bilježi više od 40 poena, a najbolji igrač Baksa šutirao je 20 od 33 iz igre. Uhvatio je 10 lopti i podijelio tri asistencije.

Najbliži po učinku Grku bio je Bruk Lopez sa 21 postignutim poenom i 13 skokova.

Kristaps Porzingis je sa 22 poena predvodio Vizardse. Dva manje ubacio je Kajl Kuzma.

Najuzbudljivije je bilo je na meču Јute i Sakramenta, pošto su Kingsi slavili 117:115 zahvaljujući odličnom prodoru i pogotku Dearona Foksa u posljednjim sekundama utakmice.

Prethodno je Lauri Markanen bio siguran tri puta sa linije penala i donio izjednačenje, ali je gostima ostalo dovoljno vremena za napad i Foks je poentirao.

U nekoliko preostalih sekundi Markanen je primio dugačak pas, uspio je da pogodi trojku sa jedne noge za veliko slavlje u dvorani, ali se ispostavilo da loptu nije izbacio na vreme.

Foks je završio meč sa 37 poena, a najveću podršku imao je u Damantasu Sabonisu kojem su dvije asistencije nedostajale za tripl-dabl učinak.

U ekipi iz Јute, pored Markanena, koji je ubacio 28 koševa poena, istakao se DŽordan Klarkson sa 24.

NBA liga, rezultati:

Milvoki – Vašington 123:113
Oklahoma – Boston 150:117
Јuta – Sakramento 115:117

Oznake: Boston