Ispovijest Čavića: Odbio sam da treniram Hrvate, a u Srbiji mi ne daju sportsku penziju

22.07.2021. | 13:15

Proslavljeni srpski plivač Milorad Čavić progovorio o svemu što mu leži na duši.

Ne prođu ni jedne Olimpijske igre da sportski ljubitelji u Srbiji bar jednom ne pomenu Milorada Čavića i jednu od najkontroverznijih trka u istoriji Olimpijskih igara, kada je srpskom plivaču, po mišljenju mnogih, ukradeno zlato u borbi protiv Majkla Felpsa.

Ipak, 13 godina kasnije, Čavić s gorkim ukusom u ustima priča o Plivačkom savezu Srbije. Naime, čovjek koji je Srbiji u Pekingu doneo olimpijsko srebro i koji je bio prvak svijeta 2009. i Evrope 2008. i 2012. godine, kao i višestruku prvak Evrope u malim bazenima, danas već dvije godine ne dobija nacionalnu penziju, koja ga po zakonu sljeduje.

“Imamo pretalentovanu djecu. Iznenadio sam se kada sam vidio da su Nina Stanisavljević i Tanja Popović plivale u finalu na 100 m kraul na juniorskom EP u Rimu. Velika je stvar imati dvije djevojke ispod 56 sekundi, jer sutra ćemo u muško-ženskim štafetama biti sila, a 2028. imati ozbiljan olimpijski tim. Voljeo bih da učestvujem u radu PSS, ali sada jednostavno to nije moguće. Zašto? Zato što sam ih tužio, jer zbog njihovog propusta više od dvije godine ne primam nacionalno priznanje, koje mi po prvoj Uredbi pripada od moje 35. godine. Nisam dobio ni nagrade za uspjehe u malim bazenima. PSS nije predao potrebnu papirologiju Ministarstvu omladine i sporta. A nemam podršku MOS, jer po njima ne postoji model da me isplate”, rekao je Čavić za magazin “Sport” i otkrio da je nedavno imao i ponudu Plivačkog saveza Hrvatske.

“Pisao mi je predsednik HPS prije neku nedjelju da im se pridružim, da postanem dio njihovog stručnog štaba. Vjerovali ili ne. I javila se dilema: kako da pomognem drugima, kada nisam svojima. A ne mogu zato što PSS radi protiv mene i bukvalno oduzima od mog djeteta i od mog života”, zaključio je Milorad Čavić.