Ispit karijere pred srpskim teniserom: Kecmanović danas izlazi na megdan Alkarazu

22.01.2024. | 07:11

Srpski teniser Miomir Kecmanović igra danas meč osmine finala Australijan opena protiv Španca Karlosa Alkaraza. Duel drugog i 60. tenisera svijeta prvi je na večernjem programu “Rod Lejver arene” i počeće oko devet lasova po srednjoevropskom vremenu.

Plasmanom u osminu finala Australijan opena, Miomir Kecmanović je ponovio svoj najbolji rezultat na grend slem turnirima, ostvaren takođe u Melburnu 2022. godine. Da bi napravio iskorak u karijeri i podigao domete, moraće da izazove drugog nosioca i najboljeg igrača mlađe generacije Karlosa Alkaraza, piše RTS.

Srpski teniser je u najavi duela rekao da želi da se vrati tamo gdje je bio, pa i da napravi iskorak i uđe među prvih deset na ATP listi. Istakao je da definitivno neće biti lako protiv Alkaraza jer je veoma agresivan i hrabar, ali svoju prednost vidi u rasterećenosti.

Kecmanović je 22 puta u karijeri na terenu bio prekoputa igrača koji su među prvih 10 i zabilježio je četiri pobjede.

Trenutno 60. teniser svijeta je u prvom kolu ovogodišnjeg Australijan opena bio bolji od Japanca Josukea Vatanukija (3:1), a u naredna dva je odigrao dva izuzetno uzbudljiva i zahtjeva meča u kojima je tek nakon pet setova eliminisao dvojicu bolje plasiranih tenisera na ATP listi.

I Nijemca Jana Lenarda Štrufa (3:2) i Amerikanca Tomija Pola (3:2) Kecmanović je savladao nakon što je bio suočen sa po dvije meč lopte za protivnike.

Karlos Alkaraz je, zahvaljujući svom renomeu ali i kvalitetu, prošao mnogo lakši put do četvrte runde prvog grend slema u sezoni – nanizao je pobjede nad Rišarom Gaskeom, Lorencom Sonegom i Junčeng Šangom.

Samo se Italijan može pohvaliti da je uzeo set Alkarazu, dok meč protiv Kineza nije morao ni da završi jer se Šang predao pri vođstvu Alkaraza od 2:0 i 1:0 u trećem setu.

Španski teniser je nakon susreta sa Šangom istakao da će morati da bude na najvišem nivou protiv Kecmanovića. Rekao je da se osjeća dobro i da mu se čini da sve bolje udara lopticu i kreće se na terenu.

Sjetio se i do sada jedinog duela sa Kecmanovićem u četvrtfinalu mastersa u Majamiju 2022. godine, kada ga je Srbin dobrano namučio. Slavio je Španac (2:1), ali je izgubio prvi set, a odlučujući dobio u neizvjesnom taj-brejku.

Alkaraz je u Melburn došao kao drugi teniser svijeta, iza Novaka Đokovića. Iako ima tek 20 godina, osvojio je već 12 turnira, među kojima i Ju-Es open 2022. i Vimbldon prošle godine, što je i dan-danas posljednji pehar koji je podigao.

Eventualnom pobjedom, Miomir Kecmanović bi napravio najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri, ali bi i pomogao sunarodniku Novaku Đokoviću da nakon Australijan opena sigurno zadrži prvo mjesto na ATP listi, pošto Španac neće moći da ugrozi Đokovićevu poziciju ako ispadne prije četvrtfinala, šta god najbolji teniser svijeta uradio do kraja turnira.