Ispad na fudbalskoj utakmici: Navijači koji su pjevali ustaškupjesmu ekspresno osuđeni

16.10.2023. | 19:49

Od 12 navijača uhapšenih zbog ispada na fudbalskoj utakmici Hrvatske i Turske, među kojima je i pjevanje ustaške pjesme, većina je nepravosnažno osuđena na 30 dana zatvora, a jedan navijač na 60 dana.

Uz zatvorske kazne, uhapšenima na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije određena je i mjera opreza, odnosno jednogodišnja zabrana odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske fudbalske reprezentacije, rekli su iz Opštinskog suda u Osijeku.

Prema nezvaničnim informacijama hrvatskih medija, osuđeno je devet juče privedenih navijača, jedan je oslobođen, zbog zamjene identiteta, a dva lica su dobila uslovne kazne.

Jučerašnja akcija hapšenja uslijedila je nakon što je u petak, 13. oktobra, prvih 12 navijača privedeno sudiji za prekršaje, a policija je saopštila da se nastavlja istraga zbog izvođenja neprimjerene ustaške pjesme tokom utakmice.

Policija je danas saopštila da je pretragama stanova i drugih prostorija 12 osumnjičenih, u dobi od 20 do 40 godina, pronašla i oduzela više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, oznake s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje povreda.

Mediji su tokom utakmice, koja je odigrana u četvrtak u Osijeku, objavili da je grupa navijača hrvatske reprezentacije pred kraj prvog poluvremena pjevala ustašku koračnicu.

Evropska fudbalska organizacija /UEFA/ prije dva dana je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza nakon kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo između Hrvatske i Turske.

Nakon izvještaja delegata utakmice, UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava hrvatskih navijača.

U saopštenju je navedeno da je naknadno, nakon izvještaja organizacije Fare, koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu, pokrenut disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije.

“FARE nije imao posmatrača na utakmici u Osijeku, ali je primio izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme, te rasističkim povicima dijela hrvatskih navijača”, dodali su iz Fudbalskog saveza Hrvatske.