Iskusni trener Lane Pudar ne krije ponos i sreću: Uzeli smo ono što nam pripada

19.08.2022. | 07:21

Vanserijski uspjeh Lane Pudar, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila dvije medalje, zlato na 200 i bronzu na 100 metara delfin stilom, odjeknuo je ne samo regionom već cijelom Evropom, a i šire.

Njen trener u banjalučkom “22. aprilu” Goran Grahovac za “Glas Srpske” ističe da je mlada plivačica iz Mostara krunisala ciklus ovogodišnjih velikih takmičenja na kojima je nastupala.

“Iako je osvojila zlatne medalje na Mediteranskim igrama i šampionatu Evrope za juniorke, te bila šesta na svijetu, odnosno najbolje plasirana Evropljanka, to su sve bile usputne stanice do Rima. To je bilo visoko tempiranje forme, jer je na ta takmičenja išla iz punog treninga, sa samo nekoliko dana pauze pred trke. Jedini sam ja vjerovao da može do zlata u Rimu i to se obistinilo. Odradila je trku kako smo planirali i to je bio jedini način da bude prva. Uzeli smo ono što nam pripada”, otkrio je Grahovac.

Svi su bili iznenađeni Laninim nastupom. Grahovac kaže da su komentatori bili u čudu, nisu vjerovali da će Mostarka izdržati. Na kraju su im svi čestitali, jer je bila maksimalno spremna za veliku trku na 200 m delfin. Takođe, Lanin rezultat su mnogi povezali sa onim što je prije 13 godina, takođe u Vječnom gradu, napravila srpska reprezentativka Nađa Higl koja je tada osvojila najsjajnije odličje na Svjetskom prvenstvu.

“Sve se ponovilo, Higlova je tada, kao sad Lana, u drugoj stazi došla do zlata. Rim je, izgleda, taličan Balkancima”, uz osmijeh je konstatovao Grahovac.

Pred Pudarevom i njenim trenerom je sada period odmora. Pauza će trajati do 1. septembra, kada kreću pripreme za naredni ciklus, odnosno nova sezona.

“Pred nama su pripreme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Želimo da Lana kroz dvije godine bude u piku forme i donese BiH prvu, istorijsku olimpijsku medalju. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome i da ćemo imati podršku svih nadležnih institucija, jer mislim da ljudi nisu ni svjesni kakav, ne samo plivački, već generalno sportski biser imamo”, naglasio je Grahovac.

Iskusnog trenera obradovala je i odluka Suda za sportsku arbitražu u Lozani koji je ukinuo dvogodišnju suspenziju za Jovana Lekića, takođe plivača “22. aprila”. Inače, mladi Banjalučanin je prošle godine na Evropskom prvenstvu za juniore osvojio bronzanu medalju na 200 metara slobodnim stilom sa nepune tri sekunde zaostatka za tadašnjim pobjednikom, a danas najvećom senzacijom šampionata Starog kontinenta Davidom Popovićijem.

“Nevjerovatno je šta se Jovanu izdešavalo. Antidoping agencija BiH nije imala nikakvog razumijevanja prema njemu. Imali smo sve moguće dokaze i sve vrijeme smo tvrdili da nije kriv. Pravda je spora, ali dostižna. Ovo što se dešavalo je pravi apsurd. Nigdje na svijetu nema da se domaći takmičar sudi u Lozani sa domaćom antidoping agencijom. Ipak, najbitnije je da smo uspjeli, da smo dokazali da Jovan nije kriv, da je sve bio splet nesrećnih okolnosti i da se može vratiti u bazen”, zaključio je Grahovac.

Popovići je Popov?!

Rumun David Popovići (18) je na 100 metara slobodno oborio svjetski rekord i postao prva zvijezda prvenstva. Momka čiji su uzori Majkl Felps i Jan Torp, Grahovac je uporedio sa nekadašnjim ruskim plivačem Aleksandrom Popovim.

“Njih dvojica imaju bukvalno isto tijelo, isti raspon ruku, iste noge, kukovi, ista faca, tehnika plivanja. Možda mu je i sin”, u šali je istakao Grahovac.