Igrao sa kancerom za svoj tim: Preminuo američki košarkaš (22)

31.05.2022. | 19:05

Tužne vijesti stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je mladi američki košarkaš sa Univerziteta Vašington, Džastin Hardi preminuo u nedjelju nakon što je pomogao svom timu da se domogne mesta u samoj završnici NCAA turnira, igrajući sa kancerom stomaka četvrtog stadijuma.

Nakon što je 13 mjeseci pokazivao šta znači živeti sa kancerom, Džastin je preminuo mirno tokom jutra – napisao je njegov otac Bob Hardi na Tviteru.

Oglasio se i trener Pet Džakem koji je istakao da će se svi na Univerzitetu truditi da njegovo ime ostane duboko upisano i da ne bude zaboravljeno.

“Imamo veliku odgovornost da nastavimo dalje i da čuvamo sećanje na njegovu neverovatnu pozitivnost, da se borimo još jače i sa više hrabrosti nego što je to radio Džastin. Njegovim rečima – “Ako želite da pobedite, samo mi dajte loptu.”, izjavio je trener Vašingtona.

Nakon operacije koju je imao na ulceru, Hardi je dobio užasnu dijagnozu u aprilu 2021. godine – da je imao kancer stomaka i da je on bio u terminalnoj fazi. Iako je izgubio toliko kilograma dok je prolazio kroz terapiju, vratio se na teren i odigrao 21 utakmicu uz 11.1 poen po meču. Imao je drugi najbolji prosjek po timu i stigao do druge runde NCAA turnira treće divizije.

Košarkaš je često bio na televiziji, gdje je govorio o svojoj teškoj priči, prenosi Telegraf.

“Ovo sam ja koji živim svoj živom, uprkos svim poteškoćama. Ako ovo nije pobeđivanje, onda ne znam šta jeste”, rekao je Hardi za ESPN u februaru.

Oznake: Kancer, Košarkaš