Igor Dodik: Olimpijakos dobrodošao u ABA ligu

15.03.2019. | 15:52

Čelni ljudi grčkog velikana Olimpijakosa ozbiljno razmišljaju da se od iduće sezone priključe ABA ligi, što su potvrdili dopisom rukovodstvu regionalnog takmičenja.

Potvrdio je ovo predsjednik ABA lige Igor Dodik. Predstavnici lige razgovarali su prošle sedmice sa generalnim menadžerom tima iz Pireja Kristosom Stavropulosom, a potom je na adresu lige stiglo i pismo namjere da Olimpijakos želi u ABA. Kako sada stvari stoje, jedino što bi moglo navesti Grke da se predomisle je da tamošnja liga odobri njihov zahtjev za izuzeće domaćih sudija u meču sa Panatinaikosom. Mogućnost da se desi ipak je minimalna jer su grčke sudije najavile bojkot ukoliko stranci budu sudili derbi, što bi značilo i potpuni kolaps tamošnjeg prvenstva. Kako Olimpijakos i Panatinaikos igraju prekosutra, već tada će mnogo stvari biti jasno.

– Razgovarali smo sa Stavropulosom, a potom dobili potvrdu da oni stvarno žele da se pridruže našem takmičenju. Lično mislim da je to do dobra stvar za košarku u regionu, jer je Olimpijakos tim koji je godinama u vrhu ili na samom vrhu evropske košarke. Naravno, potvrdu takve mogućnosti moramo da tražimo od predsjedništva i Skupštine ABA lige – rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Ovakav rasplet zahtijevao bi i promjenu akata i propozicija, vjerovatno i broja klubova u ligi (najrealnije je povećanje sa 12 na 14), a jedno od ključnih pitanja je i prohodnost ka Evroligi. Šampion ABA ima zagarantovano mjesto u eliti, a s obzirom na to da Olimpijakos ima višegodišnju licencu, regionalna liga bi profitirala, jer bi praktično imala dva mjesta u Evroligi – Olimpijakos i najbolji klub u konkurenciji ostalih.

– Morali bismo da promijenimo propozicije i pravila, ali ne bi trebalo da idemo toliko unaprijed, jer prvo moramo da sačekamo njihovu zvanični zahtjev. Ukoliko se to desi, a organi ABA lige ga potom prihvate, tek tada ćemo razmišljati u kojem pravcu da djelujemo. Mislim da bi njihov ulazak na Jadran imao pozitivan efekat u svakom smislu. Gledaoci bi imali priliku da uživaju u partijama velikih zvijezda, a otvorilo bi nam se i novo tržište, kada je riječ o marketingu – naglasio je Dodik za “Glas Srpske“.

Trostruki osvajač Evrolige bio bi peti tim van zemalja bivše Jugoslavije koji igra ABA, jer su prethodnih godina nastupali Makabi Tel Aviv, češki Nimburk, Levski iz Bugarske i mađarski Solnok.

Presedan

Često imamo priliku da čujemo ili pročitamo prijetnje o istupanju, ne samo u Grčkoj nego i u ovdašnjim ligama i različitim sportovima, ali se po pravilu sve završi na tome. Međutim, netrpeljivost između dva najveća grčka kluba, te Olimpijakosa i Košarkaškog saveza Grčke je očigledno dostigla tačku usijanja, pa je očigledna spremnost čelnika “crveno-bijelih” da jednom presjeku i donesu odluku koja na prvu izgleda potpuno nevjerovatna.