Igokea poražena od Splita! Šenon Šorter sastavu iz Laktaša je ubacio čak 28 poena

28.01.2022. | 21:42

Poslije osam vezanih poraza ekipa Srđana Subotića osjetila je slast trijumfa – upisala je treću recku u sezoni, prvu od sredine novembra, pošto je na Gripama bila bolja od Igokee – 89:77.

Glavnu riječ je u Dalmaciji vodio bivši košarkaš turskog Afjona Šenon Šorter, koji je sastavu iz Laktaša ubacio 28 poena.

Split se tako izjednačio sa Krkom na začelju tabele, koja poslije teškog poraza od Partizana ima isti broj trijumfa. Igosi su doživjeli neočekivan udarac u borbi za plej-of, pa poslije 16 odigranih mečeva imaju polovičan učinak (8-8).

Pogledala je sreća Žute kada je finansijska kriza uzdrmala klub iz Afionkarahisara. Morao je turski klub da se rastane sa gotovo kompletnim prvim timom, pa je tako iskusni Šorter dobio odriješene ruke i na kraju zavšio u Splitu. Kako stoje stvari, polako izrasta u spasioca Subotićeve čete. Bio je najbolji igrač tima na gotovo svakom susretu u regionalnom prvenstvu od kako je došao, a večeras je dodatno podigao ljestvicu. Upisao je najbolju partiju u ABA ligi, pošto je uz 26 poena ubilježio i šest asistencija, kao i četiri uhvaćene lopte (indeks 27).

Stigao je domaćin do prednosti u finišu prve četvrtine i do kraja se nije osvrtao. Već početkom druge došao je do dvocifrenog plusa, poveo i sa 14 razlike i na veliki odmor otišao sa +11 (47:36). U trećem kvartalu je suficit dosegao i 18 poena, ali se Igokea probudila. Vratili su se gosti u meč, serijom 11 nula prepolovili zaostatak i na posljednji odmor otišli sa “samo” šest poena minusa. Djelovalo je da Splitu izmiče pobjeda iz ruku, ali nisu tako mislili Šorter i Nejc Barič. Amerikanac je bio prava engima za odbranu ekipe iz Laktaša, dok je Barič pogodio par važnih trojki u završnici i tako zapečatio sudbinu gostiju.

Split je na kraju ubacio 11 trojki (11/24), Igokea samo četiri (4/20). Gosti su često izlazili na liniju penala (27/31), imali kontrolu skoka (28:19) ali im ni to nije pomoglo da opravdaju ulogu favorita na Gripama.

Šortera su na kraju u pobjedničkoj ekipi ispratili Barič i Darko Bajo sa po 14 poena, dok je 12 dodao Maj Kovačević. Sa druge strane najefikasniji Marko Jošilo (17 poena), po 14 su dodali Džejms Robinson i Dalibor Ilić, koji je upisao i dabl-dab sa 10 skokova. Dvocifren je sa 10 poena bio i Aleksa Radanov, piše Mozzartsport.