Hrvatska u polufinalu Dejvis kupa

23.11.2022. | 22:17

Teniska reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Dejvis kupa poslije dvije pobjede u singlu nad selekcijom Španije.

Borna Ćorić bio je bolji od Roberta Bautiste Aguta, a u drugom meču dana Marin Čilić je u spektakularnom okršaju poslije više od tri sata tenisa srušio Pabla Karenja Bustu u Malagi.

Prvo je Borna Ćorić poslije gotovo dva časa igre u duelu 26. i 21. na ATP listi bio bolji od Bautiste-Aguta rezultatom 6:4, 7:6 (4).

U prvom setu ključni brejk napravio u je u sedmom gemu, dok je u drugom sve bilo izuzetno mirno i obojica igrača su lako osvajali servis-gemove. U taj-brejku Hrvat koristi treću meč loptu i donosi svojoj zemlji veliki prvi poen na „gostujućem terenu“.

Zatim je uslijedio vjerovatno najbolji meč sezone u Dejvis kupu. Marin Čilić je poslije tri sata i 13 minuta rezultatom 5:7, 6:3, 7:6 (5) poslije velikog preokreta bio bolji od Karenja Buste.

Nevjerovatan meč smo gledali, a naročito treći set u kojem smo vidjeli dvije razmjene brejka i pravi triler u taj-brejku u kojem je teniser iz Međugorja iskoristio prvi meč-loptu.

To znači da Hrvatska za četvrtfinale nije morala da koristi usluge svog slavnog dubla Mate Pavić – Nikola Mektić.

Provitnik Hrvatskoj u polufinalu biće selekcija Australije, koja je rezultatom 2-0 eliminisala Holandiju. Džordan Tompson bio je bolji od Talona Grikspora, a u drugom singlu Aleks De Minor pobijedio je Botika van de Zandshulpa.

U preostala dva četvrtfinala u Dejvis kupu sastaju se Italija – SAD i Njemačka – Kanada. Ti mečevi zakazani su za četvrtak.

Dejvis kup se održava od 1900. godine, a aktuelni prvaci su reprezentativci Rusije. Međutim, reprezentacija te države, baš kao i Bjelorusija, ne takmiči se u 2022. godini pošto im je zabranjeno učešće zbog rata u Ukrajini.

 

 

Oznake: Dejvis kup, Hrvatska