Hrvatska izgubila i od Finske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

28.11.2021. | 21:19

Loš početak Hrvata na putu ka Mundobasketu koji će biti održan u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Novi kvalifikacioni ciklus, za Svjetsko prvenstvo 2023, nije počeo dobro za hrvatsku reprezentaciju.

Izabranici Veljka Mršića u nedjelju su na Baltiku izgubili od Finske 71:77, nakon što su prethodno poraženi i protiv Slovenije u Zagrebu, u Ex-Yu derbiju. Iako je tek početak kvalifikacija i iako je prohodnost iz prve grupne faze lako ostvariva, Hrvati neće imati pravo na još kikseva, jer su trenutno jedini u svojoj grupi sa skorom 0-2.

Veteran Šon Haf (37) godina predvodio je Fince sa 14 ubačenih poena i devet skokova, a značajan doprinos pobjedi dali su i plejmejker Edon Maksuni sa 15 poena, bek Manrese Elijas Valtonen sa 12, pogađali su i poznati veterani Peteri Koponen, Sasu Salin (po 8), bivši plej Partizana Džamar Vilson (3)…

Sa druge strane, u Hrvatskoj je najbolji bio krilni centar Filip Bundović, bivši igrač Cibone koji ove sezone igra za “Cedevita Junior”, ali ni njegov dobar učinak nije mogao da nadomjesti loše šutersko veče “kockastih”. Pogodili su samo četiri trojke iz 18 pokušaja, dok su Finci ubacili 14 iz 35.

Za Hrvatsku su pogađali i Darko Branković i Toni Perković (po 10 poena), Lovro Gnjidić (7)… Mršićev tim u februaru će imati imperativ pobjede u dvomeču protiv Švedske, piše “MONDO” portal.

Podsjetimo, Evropa će dati 12 učesnika Svjetskog prvenstva, a kvalifikacije će biti održane u dvije runde. U prvoj, trenutnoj grupnoj fazi, prolaze po tri tima iz svake grupe, a u drugoj će biti formirane četiri grupe sa po šest ekipa. U toj fazi, takođe će po tri ekipe iz svake grupe otići na Mundobasket 2023.