Hrvatska i Holandija obezbjedile „fajnal for“ Lige nacija, nova blamaža Francuza

25.09.2022. | 22:46

Reprezentacija Hvatske uspjela je da pobjedom obezbijedi prvo mjesto u grupi 1 najjače divizije Lige nacija i obezbijedi plasman na završni turnir i borbu za pehar.

Hrvati su poslije velike borbe savladali Austriju u Beču sa 3:1 i sačuvali prvo mjesto koje su imali pred ovo kolo. Uz veliku podršku svojih navijača, Hrvatska je golom Morića povela već u 6. minutu, ali je samo tri minuta kasnije Baumgartner donio izjednačenje.

To je unijelo dramu u grupi pošto je Hratskoj bila neophodna pobjeda, a veliku radost je donio Marko Livaja u 69. minutu. Napadač Hajduka iz Splita je ušao u igru sedam minuta ranije i donio prednost svom timu, a samo tri minuta kasnije je Dejan Lovren glavom donio pobjedu.

Da nisu pobijedili, Hrvati bi ostali bez prvog mjesta pošto je Danska sa 2:0 pobijedila Francusku i zamalo je izbacila u niži rang. Dancima je za prvo mjesto bilo potrebno da Hrvatska ne pobjedi, ali se to nije desilo pa je za kraj pobjeda golovima Dolberga i Skov Olsena bila nedovoljna.

Francuzi su strepjeli za opstanak do posljednjeg kola, a da je Austrija došla do pobjede, „trikolori“ bi ispali u niži rang.

Prvo mjesto u grupi 4 i završni turnir je obezbijedila i Holandija koja je u direktnom okršaju sa Belgijom riješila sve dileme i golom Van Dajka u 73. minutu zacementirala plasman na „fajnal for“.

U niži rang će iz grupe 4 Vels kojem je bila potrebna pobjeda nad Poljskom na svom terenu, ali su gosti golom Šviderskog u 58.minutu obezbijedili opstanak.