Hrvatska došla do minimalne pobjede nad Kiprom u kvalifikacijama za SP

27.03.2021. | 20:20

Fudbalska reprezentacija Hrvatske došla je do prve pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, pošto je u Rijeci minimalnim rezultatom savladala Kipar.

U centru pažnje bio je kapiten Vatrenih Luka Modrić koji je 135. put izašao na teren u dresu nacionalnog tima i time postao rekorder hrvatske reprezentacije, istisnuvši Darija Srnu. I to je jedini razlog za slavlje vicešampiona svijeta, jer ono što su pokazali protiv Kipra može samo da zabrine selektora Zlatka Dalića i njegove izabranike.

Osvojena su tri boda, ali teško da se video neki pomak od meča sa Slovenijom. Izvršio je Dalić nekoliko promjena, ostavio je Kramarića, Kovačića i Vlašića na klupu. Hrvati jesu dominirali kada je posed lopte u pitanju (na kraju 66:34% a dobrim dijelom imali su domaćini i preko 70%), pa i ukupni šutevi (17:3). Ali oni su bili prilično neprecizni, a najbolje prilike u uvodnom dijelu meča imali su Brozović i Pašalić. Igrač Atalante prvi je uputio šut u okvir gola i to tek u 40. minutu. Srećom, poslije njega lopta je završila u mreži i to je bio gol koji je donio tri boda.

Do kraja utakmice Hrvatska je održavala inicijativu, ali uputila je za narednih 50 minuta svega još dva šuta u okvir gola. Na kraju osvojena su tri boda, ali teško da utisak može biti značajno povoljan poslije prvih 180 minuta kvalifikacija. Ostaje da se vidi neki pomak za tri dana takođe na domaćem terenu protiv autsajdera grupe Malte.

Hrvatska je na diobi drugog mjesta Grupe H sa Slovenijom, pošto obje ekipe imaju po tri boda, dok je Rusija lider sa maksimalnih šest. Kipar je na diobi četvrtog mjesta sa Slovačkom sa po bodom, dok je Malta posljednja bez bodova.