Hronični nedostatak finansijskih sredstava: Borac neće u Ligu šampiona

20.06.2023. | 09:31

Predsjednik Košarkaškog kluba Borac Milan Đajić potvrdio je za “Glas Srpske” da se ekipa neće prijaviti za nastup u FIBA Ligi šampiona.

Osvajanjem drugog mjesta u Ligi BiH banjalučki tim stekao je pravo nastupa u kvalifikacijama za renomirano evropsko takmičenje u kojem je Igokea kao šampion izborila direktan plasman. Ipak, hronični nedostatak finansijskih sredstava uslovio je da ne razmišljaju o igranju na evropskoj sceni.

– Kako da nastupamo u Evropi i igramo Ligi šampiona? Recimo da se prijavimo i dobijemo protivnika iz Španije ili Italije pa moramo putovati, što bi nas previše koštalo i veliko je pitanje da li bismo uopšte skupili taj novac. Jedino kada bismo organizovali kvalifikacioni turnir, ali i to je za nas veliki zalogaj u ovom trenutku. Ne pada nam na pamet da ulazimo u taj aranžman bez podrške državnih i gradskih institucija – istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, u klubu je trenutno zatišje poslije fantastične sezone u kojoj su stigli do vicešampionske titule u BiH i osvojenog Kupa Republike Srpske, dok su u ABA 2 ligi stigli do četvrtfinala.

– Što se tiče publike i rezultata kluba, to je za čistu desetku jer smo prebacili sva naša očekivanja. Sada smo malo obustavili rad jer po završetku sezone nismo osjetili entuzijazam i spremnost šire društvene zajednice da nam pomogne te da nastavimo istim putem. Svi mi u klubu se pitamo da li nam uopšte treba ovoliki angažman i podizanje kluba na visok nivo tokom ovih godina od kada smo tu. Entuzijazam pojedinaca jednostavno nije dovoljan bez pomoći nadležnih institucija – naglasio je Đajić.

Smatra da njihovi rezultati govore više od bilo čega drugoga.

– Dali smo svoj maksimum, ali je pitanje kako će klub dalje nastavi ti ako država nema interesa da nam pomogne. Ne tražimo ništa unaprijed i svojim rezultatima smo pokazali da smo pozitivna sportska priča u gradu koji bi trebalo da ima predstavnika makar u ABA 2 ligi, ako ne i u višem rangu – dodao je Đajić.

Igrači i trener

Trener Zoran Kašćelan sjajno je vodio ekipu tokom sezone i s njim bi trebalo da se pregovara u vezi sa nastavkom saradnje, dok je i većini igrača istekao ugovor. Prema riječima Đajića, upravi su ruke vezane mada bi uskoro trebalo sve da bude jasno.

Oznake: KK Borac