“Bomba” u Formuli 1: Hamilton prelazi u Ferari

01.02.2024. | 11:08

Sedmostruki svjetski šampion formule 1 Luis Hamilton (39) planira da karijeru završi u Ferariju sa kojim je, kako navodi španski AS, u završnoj fazi pregovora.

Hamilton bi od naredne sezone trebalo da sjedne u kokpit “propetog konja” i postane glavni adut ekipe, što bi značilo i odlazak Karlosa Sajnsa iz Maranela.

Sajns će najvjerovatnije promijeniti sredinu u kojoj je činio tandem sa Šarlom Leklerom.

Hamiltonov “bijeg” iz Mercedesa u Ferari – ako se desi kao što pišu Španci – bio bi veliko iznenađenje zbog činjenice da sa aktuelnim timom ima ugovor do 2025. godine.

Međutim, kao i u brojnim sportovima, i u Formuli 1 piloti sve češće posljednjih godina unose u ugovore “izlazne” klauzule koje im omogućavaju da pod tačno preciziranim uslovima mogu raskinuti saradnju i promijeniti sredinu i prije isteka ugovora.

Takve ugovore imaju Šarl Lekler sa Ferarijem i Lando Noris sa Mercedesom, prema kojima ova dvojica mogu raskinuti saradnju ako im konstruktori ne obezbijede adekvatne mašine za ispunjavanje njihovih ciljeva, prenosi B92.

U takvom odnosu sa Mercedesom je i Hamilton, koji dvije godine nema agregat koj bi ga viniuo u borbu za titulu. Otuda, Britanac traži izlaz iz ekipe kojoj je bio vijeran proteklih 11 godina i sa kojom je dosegao najviše ciljeve – sedam puta.

Veza između predsjednika Ferarija Džona Elkana i Hamiltona je Fred Vaser, prvi operativac “Skuderije” koji je svojevremeno u formuli 2 rukovodio timom za koji je vozio tada velika nada Hamilton.

“Sa Luisom se čujem svake nedjelje”, rekao je Vaser nedavno, tada, doduše, ne otkrivajući da vodi intenzivne pregovore sa sedmostrukim prvakom o prelasku u Ferari.

U narednim danima, pišu Španci, ova informacija trebalo bi da bude i zvanično potvrđena.

Oznake: Ferari, Hamilton