Haos u Formuli 1: Vozač se zamalo zakucao u traktor na stazi, trka prekinuta

09.10.2022. | 09:58

Trka Formule 1 u Japanu krenula je sa potpunim haosom. Na stazi Suzuka zbog velike kiše je smanjena vidljivosti trka je prekinuta već u trećem krugu nakon što se Karlos Sainc okrenuo na stazi, a nekoliko vozača je bilo blizu da ga udari.

Nastavak trke je i dalje pod velikim znakom pitanja. Ipak, početak trke obilježio je još jedan incident.

Naime, tokom trke na stazi se zatekao traktor koji služi za šlepanje bolida, a vozači nisu obaviješteni. I dok je većina njih veoma sporo prolazila pored pomenutog vozila jer su se nalazili iza sigurnosnog automobila, Pjer Gasli nije bio u takvoj situaciji. Krenuo je iz boksa i vozio brže od ostalih da bi ih sustigao.

Zbog teških uslova nije mogao da vidi traktor i prošao je veoma blizu njega. Francuz je od toga poludio, psovao je i vikao.

„Mogao sam da umrem!“ On je nastavio protest ispred auta kada je trka prekinuta.

Pokazalo se da Gasli vozi brže nego što je trebalo zbog uslova dvostruke žute zastave u to vrijeme, dok je crvena zastava, koja označava kraj trke, prikazana oko pola sekunde prije nego što je vozač Alfa Tauri prošao pored kamiona, prenosi Nova.rs.

„Kako se ovo dogodilo? Izgubili smo život u ovakvoj situaciji prije nekoliko godina. Rizikujemo svoje živote, posebno u ovakvim uslovima. Hoćemo trkanje, ali ovo… Neprihvatljivo“, napisao je Lando Noris na Tviteru.

Međutim, stručnjaci se slažu da u ovim uslovima na stazi ne bi trebalo da bude mjesta za druga vozila. Glavni čovjek Red Bul F1 tima Kristijan Horner pozvao je na istragu. „Totalno neprihvatljivo. Izgubili smo Žila Bjankija ovdje. Ovo ne smije da se desi!“