Hamiltonu pol pozicija u Džedi poslije velike greške Ferstapena

04.12.2021. | 19:48

Vozač Mercedesa Luis Hamilton startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Saudijske Arabije, pretposljednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Britanac je na ulicama Džede stigao do pete pol pozicije ove sezone, a 103. u karijere, sa nešto više od desetinke prednosti u odnosu na svog timskog kolegu Valterija Botasa.

Sedmostruki svjetski šampion je to učinio i zahvaljujući tome što je njegov konkurent u borbi za titulu Maks Ferstapen napravio veliku grešku u finišu posljednjeg kruga, kada je bio na sigurnom putu do pol pozicije. Holanđanin je na kraju morao da se zadovolji trećom startnom pozicijom, 142 hiljaditih dijelova sekunde iza aktuelnog šampiona.

Pred posljednje dvije trke sezone Ferstapen ima osam bodova prednosti u odnosu na Hamiltona.

Hamilton je imao samo jedan pravi pokušaj za pol u Džedi, koji se ispostavio uspješnim, uprkos sitnim greškama, ali je Ferstapen imao sjajnu priliku da ga pomjeri sa čelne pozicije. Vozač Red Bula je poslije dva sektora imao oko tri desetinke prednosti u odnosu na britanskog automobilistu, ali je bio izuzetno agresivan, što ga je koštalo udaranjem u zid na izlazu iz posljednje krivine.

Ono što je velika nepoznanica je to da li će Ferstapen morati da mijenja mjenjač za trku, što bi moglo da dovede do njegovog pomjeranja u startnom poretku. Hamilton je prije kvalifikacija prošao bez kazne zbog dva incidenta tokom trećeg treninga, pošto je bio pod istragom zbog nepoštovanja dvostrukih žutih zastavica i usporavanja Nikite Mazepina. Ispostavilo se da je period dvostrukih žutih zastavica istaknut greškom direkcije trke, i to samo na sekundu, dok je za usporavanje ruskog vozača branilac titule opomenut i moraće da plati 25.000 evra.

Što se tiče samih kvalifikacija, ostali vozači nisu bili ni blizu dubla Mercedesa i Ferstapena, čemu u prilog ide činjenica da je zaostatak Šarla Leklera u Ferariju na četvrtom mjestu bio više od pola sekunde. Monegašanina je slijedio drugi vozač Red Bula Serhio Peres, ispred Pjera Gaslija u bolidu Alfa Taurija i vozača Meklarena Landa Norisa. Najbolju desetoricu u kvalifikacijama kompletirali su Juki Cunoda, Esteban Okon i Antonio Đovinaci.

U prvom dijelu kvalifikacija najveće iznenađenje bila je eliminacija obojice vozača Aston Martina, uprkos tome što su bili tek nešto više od sekunde iza Peresa. Vozač Vilijamsa Nikolas Latifi zapravo je bio prvi ispod crte, ispred Sebastijana Fetela i Lansa Strola, dok je samo začelje bilo rezervisano za dubl Hasa Mika Šumahera i Nikitu Mazepina, piše “N1”.

Uslijedio je dio u kojem je Karlos Sains junior imao dva incidenta koji su ga koštali prolaska u borbu za pol poziciju, a vozač Ferarija nije mogao bolje od 15. pozicije. Vozač Meklarena Danijel Rikardo bio je najbolji među eliminisanima, a između njega i Sainsa našli su se Kimi Raikonen u Alfa Romeu, vozač Alpina Fernando Alonso i Džordž Rasel u drugom bolidu Vilijamsa.