Halilhodžić ponovo selektor!? Stručnjak iz BiH blizu novog trenerskog angažmana

26.01.2024. | 16:20

Stručnjak iz BiH Vahid Halilhodžić (71) blizu je novog trenerskog angažmana i, čini se, ponovo će raditi kao selektor.

71-godišnji stručnjak iz Jablanice je u ljeto 2022. godine dobio otkaz u Maroku iako je tu afričku zemlju odveo na Svjetsko prvenstvo u Kataru. To je bio Vahin posljednji angažman, nakon čega se povezivao sa mnogim timovima, ali i dalje je “nezaposlen”.

Ne tako davno povezivalo ga se sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, ali ubrzo je postalo jasno da od toga nema ništa i da je gotovo nemoguće vidjeti Vahu na klupi fudbalske reprezentacije BiH.

Sada se popularnom Vahi otvaraju vrata reprezentacije koju je već vodio u periodu od 2011. do 2014. godine i koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Radi se o selekciji Alžira koja je doživjela fijasko na tekućem turniru Afričkog kupa nacija jer su ispali već u grupnoj fazi. Ime Vahida Halilhodžića uveliko se provlači kao budućeg selektora Alžira. Prema nekoliko izvora, Alžirski fudbalski savez (FAF) i njegov predsjednik Walid Sadi žele da upravo on naslijedi Djamela Belmadija na čelu reprezentacije.

Alžirski fudbalski savez, koji je u srijedu objavio da je postigao dogovor s Djamelom Belmadijem o sporazumnom razlazu, sada je u potrazi za novim selektorom i Vaha je navodno najbliže toj poziciji.

Prvi čovjek Alžirskog fudbalskog saveza obećao je revoluciju kako bi se ponovo zauzela dobra pozicija na kontinentalnom i međunarodnom nivou.

Ova revolucija koju je obećao prvi čovjek na čelu alžirskog fudbala neizbježno će uključivati ​​imenovanje nacionalnog selektora, sposobnog voditi Zelene do uspjeha tokom sljedećih događaja, naime Afričkog kupa nacija (CAN 2025.) u Maroku i Svjetskog prvenstva 2026. čiji su domaćini Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko. Dok kruži nekoliko imena koji će naslijediti Djamela Belmadija , Alžirski fudbalski savez (FAF) navodno se odlučio za bivšeg trenera alžirske reprezentacije Halilhodžića.

Presdjednik saveza Walid Sadi i danas održava odličan odnos s Vahidom Halilhodžićem i vjeruje da je to idealan čovjek koji bi mogao da spasi reprezentaciju i vrati joj stari sjaj.

Vaha je u karijeri osim Alžira i Maroka, vodio Japan i Obalu Slonovače, dok je kao trener radio u Veležu još davne 1990., potom Beauvaisu, Raji Casablanci, Lilleu, Rennesu, PSG-u, Trabzonsporu, Al-Ittihadu, Dinamo Zagrebu, Trabzonsporu i Nantesu.

Kao igrač je ponikao u Veležu, igrao u Hrvatskoj za Neretvu iz Metkovića, a onda se otisnuo u Francusku gdje je nastupao za Nantes i PSG, klubove koji ga itekako poštuju.

Oznake: Stručnjak