Habib Nurmagomedov neporažen završio karijeru

25.10.2020. | 11:25

Habib Nurmagomedov je poslije 29 pobjeda u profesionalnoj MMA karijeri odlučio da se neporažen povuče.

Došao je kraj jedne ere. Habib Nurmagomedov je odbranio šampionski pojas lejk kategorije pobijedivši Džastina Gejdžija trijangl gušenjem na startu druge runde i ostao neporažen u profesionalnoj MMA karijeri.

Vjerovali ili ne, Džastin Gejdži je drugi borac u istoriji koji je dobio rundu protiv Habiba Nurmagomedova. Prvi je, to vjerovatno znate, Konor Mekgregor.

Kako je to moguće? Kako neko uspijeva da bude toliko dominantan? Da li je on najbolji ikada?

Habib Nurmagomedov je ruskog porijekla (Avar), rođen je u mjestu Sildi u Dagestanu od majke Fatime i oca Abdulmanapa Nurmagomedova. Habib je srednje dijete od troje koliko ih je u porodici.

Oduvijek je bio hiperaktivan, a od ranih dječačkih dana otac ga je “bacio” na rvanje, sport koji je u tom dijelu Evrope izuzetno popularan, rvači poput Aleksandra Medvjeda, Buvaisara Satijeva ili Aleksandra Kareljina su tamo velike zvijezde.

Postoji jedna sjajna anegdota vezana za Kareljina, kada su ga pitali da li sada može da kaže da je najbolji rvač svog sela jer je olimpijski šampion, a on samo odmahnuo glavom i rekao da nije ni blizu.

Kada imate hiperaktivno dijete koje obožava rvanje, logično je da ono počne tim sportom i da se bavi, ali da li je logično da se rve sa medvjedom sa svega 9 godina?

Abdulmanap Nurmagomedov je radio kao trener rvanja i povremeno je podučavao svog sina, a kako je Habib rastao i postajao sve više zainteresovan za borilačke sportove sa 15 godina počinje da trenira džudo na insistiranje oca, koji je smatrao da Habib mora da nauči da se bori u kimonu.

Tokom dvije godine treniranja rvanja i džudoa, Habib je razvio malo drugačiji način razmišljanja od ostalih boraca, a bio je veoma uspješan u oba sporta. Sa 17 godina, okreće se tradicionalnoj sovjetskoj borilačkoj vještini – sambu.

Nakupio je dosta znanja, a imao je želju da se bori pa je Habib učestvovao u uličnim tučama i lokalnim amaterskim organizacijama, kao i svi drugi borci u tom regionu, između ostalog.

Islam Makačev, Habibov prijatelj iz djetinjstva, potvrdio je sve ove priče nekoliko puta.

“Kada god bismo se na ulici tukli, uvijek bismo Habiba gurnuli da ide prvi. On je bio sin našeg trenera, ali je bio i najjači među nama. To vam je kao da se posvađate sa nekim i pozovete starijeg brata da riješi problem, e to je za nas bio Habib Nurmagomedov kada smo bili djeca”, rekao je Islam Makačev u razgovoru za “Athletic”.

Kada je 2008. godine odlučio da postane profesionalni MMA borac znao je da će uz sebe imati osobu koja ga voli najviše na svijetu, svog oca i trenera Abdulmanapa.

Habib je tokom prvih mjesec dana svoje karijere pobijedio u čak četiri meča! Ubrzo je imao skor od 12 pobjeda, naravno bez poraza i postao šampion ProFC.

Godinu dana kasnije, sambo svijet se upoznao sa imenom Habib Nurmagomedov, pošto je sjajni Dagestanac na dominantan način postao svjetski šampion i ponio sa sobom zvanje majstora samba. Ekvivalent crnom pojasu u karateu ili brazilskoj džiu džitsi.

Kao vlasnik crnog pojasa u džudou, titule majstora kombat samba i borac sa epitetom vrhunskog rvača 2011. dobija poziv od elitnog ranga takmičenja – UFC.

https://www.youtube.com/watch?v=EwsEzMg3HhU&feature=emb_title

Negdje u ovom periodu Habib Nurmagomedov odlučuje da svoju karijeru podigne na viši nivo, pridružuje se American Kickboxing Academy timu, čiji je član recimo Danijel Kormije, jedan od najboljih teškaša u istoriji.

Tada se Habib spojio sa genijalnim trenerom Havijerom Mendesom, čovjekom sa kojim je sarađivao tokom čitave UFC karijere.

“Sjećam se dobro prvog dana kada je Habib ušao u salu. Razbio je sve, ko god da je stao ispred njega bio bi oduvan. Njegov engleski nije bio najbolji, ako me razumijete. Kada god bi me neko pitao kakav je Habib rekao bih da je nevjerovatan, ali da bih volio da me malo više sluša. Uvijek se ljuti na mene kada bih mu rekao da treba da uspori. Poslije nekog vremena je priznao da nije kapirao šta mu pričam i da je mislio da mu govorim da se ne trudi dovoljno i uvijek davao sve od sebe. Znate, Habib je bio kao sunđer, sve što bismo mu rekli i pokazali brzo bi upio i izveo na nevjerovatan način. Odmah se vidjelo kakvog borca smo dobili”, rekao je Havijer Mendes.

Ovo nije prošlo neopaženo. Kako je rečeno na samom početku teksta, borci su u tom dijelu Evrope izuzetno popularne ličnosti, čak su popularniji od fudbalera. Kada ste toliko poznata i uticajna ličnost, svi žele da vam budu prijatelji.

Tako je Habib oko sebe imao svitu sjajnih boraca, ali su s vremenom, pobjedama i novcem počeli da pristižu menadžeri, kriminalci, političari i sa time ćemo se malo bolje upoznati nešto kasnije.

Habib je poput oluje napao UFC i nagovijestio da ga zanima samo jedno – šampionski pojas. Kamal Šalorus je bio prvi borac koji je “ugostio” Habiba i popularni “Orao” je tu borbu završio gušenjem (rear naked choke) u trećoj rundi.

Za one tvrdokornije fanove, sudija na meču je bio čuveni Mario Jamasaki.

Ako ste se ismijali idemo dalje. Tijago Tavareš, Abel Truhiljo i Pet Hili su bili naredni protivnici Habiba Nurmagomedova i sva trojica su poražena glatko, bez izgubljene runde. Obratite pažnju na ovaj podatak, tokom te borbe 2013. godine, Habib je Abela Truhilja na pod bacio rekordni 21 put i to nikada niko nije uspio da obori.

Tada je već imao skor 20 pobjeda i 0 poraza i želio je da se bori sa čuvenim Bi Džej Pjenom, ali umjesto Pjena tada je stigao prvi test, Rafael dos Anjos.

Habib je slavio jednoglasnom odlukom sudija, ali ta pobjeda je bila skupa. Pokidani su prednji ukršteni ligamenti koljena i slijedio je niz operacija. Problemi sa povredama su bili toliko veliki da je Habib bio na korak od napuštanja sporta.

Tada se “javio” Abdulmanap Nurmagomedov kao spasilac i ubijedio svog sina da bude strpljiv, jer će njegovo vrijeme tek doći, samo je potrebno da bude jak u glavi i da ne dozvoli ničemu da ga skloni od zacrtanog cilja.

Tim Nurmagomedov nije želio samo šampionsku titulu, željeli su da budu najbolji ikada, da pokažu čitavom svijetu da iz Dagestana dolaze najopakiji borci na planeti i da sa Habibom niko ne može da se mjeri.

Borba sa Kaubojem Seronijem jeste bila otkazana, ali je Habib bio svjestan da to nije “smak svijeta”, iako je prvo mislio drugačije.

“Imam problema sa rebrima, pokidao sam ligamente koljena i stvarno nisam siguran da li ću se više ikada vratiti”, rekao je tada Habib Nurmagomedov.

Dolazimo do zanimljivog imena. Zijavudin Magomedov. Jedan od sumnjivih tipova iz Habibovog okruženja, ali ovo nije uličar niti bilo kakav sitan kriminalac.

Zijavudin Magomedov je ruski milijarder, suvlasnik kompanije Suma i jedan od glavnih investitora u fudbalske stadione širom Rusije koji su se specijalno pravili za Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se 2018. godine igralo u Rusiji.

Optužen je da je u periodu između 2014. i 2018. godine napravio niz prevara sa svojom građevinskom kompanijom i da je na nelegalan način prisvojio oko 40 miliona evra i zbog toga mu se sudi i prijeti mu 20 godina zatvora.

Poslije jedne od svojih čuvenih borbi Habib Nurmagomedov mu se zahvalio za sve što je uradio za njega, oslovivši ga sa “stariji brat” i odbio je da sa ruskog svoju izjavu prevede na engleski:

“Naš stariji brat, jedan od osnivača tima Habib Nurmagomedov se zove Zijavudin Magomedov i on je u teškoj situaciji. Mnogo je pomogao i meni i brojnim drugim sportistima u Rusiji. Sada je u velikim problemima i hoću da zna da se mi, sprotisti, molimo za njega. Nadam se da će se ova situacija brzo riješiti. Nadam se da će naš predsjednik Vladimir Putin pomoći i ovom prilikom mu čestitam na dobijenim izborima”, rekao je Habib Nurmagomedov poslije UFC223 događaja kada je pobijedio Ala Jakintu.

Zašto je ovo Habib uradio? Jedan od razloga je naveden u izjavi, radi se o osobi koja je entuzijasta kada se radi o borilačkim vještinama i učestvovala je u osnivanju Habibovog MMA tima u kom je Abdulmanap Nurmagomedov bio glavni trener.

Zijavudin možda jeste pronevjerio veliki novac, ali je isto tako odlučio da plaća trening kampove Habiba Nurmagomedova ali i da mu plaća liječenje, pogotovo u periodu kada ga je mučilo koljeno, kada su operacije dolazile kao “dobar dan”.

Zahvalnost.

Prije Ala Jakinte bih se samo vratio na borbu sa Majklom Džonsonom. Habib je pobijedio izvevši jedan od najatraktivnijih BJJ poteza – kimurom. Tada je Džonson rekao da Habib posjeduje nadljudsku snagu, da nije imao promil šanse da se izvuče, kao što plijen nema šansu kada ga piton davi.

Poslije ove borbe su se po prvi put Habib Nurmagomedov i Konor Mekgregor verbalno sukobili u “bekstejdžu”, ali su dva borca bila brzo razdvojena, a o njihovom odnosu ćemo uskoro pričati.

https://www.youtube.com/watch?v=NDcHa_QzZo8&feature=emb_title

Dakle, “Rejdžing Al” Jakinta je bio šampion UFC lejk kategorije kada je dobio ponudu da se bori sa Habibom Nurmagomedovim.

Bez ikakvih problema, Habib Nurmagomedov dobija svih pet rundi protiv Ala Jakinte i postaje UFC šamopion. Dio sna je ispunjen. Šampionski pojas je tu, sada slijedi jurnjava ka prvoj odbrani i skoru od 30-0. Djeluje izvodljivo, ali i prilično arogantno.

Tokom jednog seminara o borilačkim vještinama koji je držao Habib, samo se odjednom pojavio gospodin Kadirov zajedno sa Magomedom Bibulatovim, Abdul-kerim Edilovim i još nekim manje poznatim borcima.

Kadirov je 2015. godine u Čečeniju doveo čuvene UFC borce Frenka Mira, Fabrisija Verduma, Frenkija Edgara, Aleksandera Gustafsona i još neke kako bi radili na promociji WFCA organizacije i kako bi odradili treninge sa lokalnim borcima.

Ramzan je posebno volio Habiba Nurmagomedova. Poznato je da se Čečeni i Dagestanci baš i ne vole, ali ovo je poseban slučaj pošto je Ramzan u nekoliko navrata Habibu i Abdulmanapu poklonio skupocjeni automobil.

Ramzan Kadirov i Abdulmanap Nurmagomedov su se nekako zbližili i u jednom periodu često kačili zajedničke slike na društvene mreže, a za sve to je zaslužan Ali Abdelaziz, čuveni menadžer MMA boraca.

Ali Abdelaziz je jako važan šraf u karijeri Habiba Nurmagomedova. Ipak, radi se o još jednom vrlo mutnom tipu. Učestvovao je u hvatanju čuvenog teroriste Osame Bin Ladena, ali FBI je brzo prekinuo saradnju jer je Ali davao netačne informacije.

Bilo je čak priča da su željeli da ga uhapse, ali se to nije dogodilo. Ali Abdelaziz nije menadžer samo Habibu Nurmagomedovu, naime, on se brine za karijere više od 100 profesionalnih boraca i “od milja” je nazvan – nužno zlo.

Abdelaziz je bio taj koji je Habiba spojio sa brojnim sumnjivim tipovima i kriminalcima, a posebno se izdvaja “prijateljstvo” sa Šeikom Kalidom bin Hamad Al Kalifijem koji je dio kraljevske porodice u Bahreinu.

Šeik je takođe jedan od MMA entuzijasta, suvlasnik je BraveFC organizacije koja u posljednje vrijeme ima sve veću popularnost, a svojevremeno je optuživan za kršenje ljudskih prava, saradnju sa opasnim teroristima, hapšenje političkih protivnika i mučenje inostranih vojnika i ilegalno izvlačenje informacija.

Zašto vam sve ovo pričam? Sve je ovo veoma važno zbog sljedeće borbe Habiba Nurmagomedova. Borbe koja mu je donijela svjetsku slavu. Borbe sa Konorom Mekgregorom.

Ovo je bila prva zvanična odbrana šampionskog pojasa Habiba Nurmagomedova. Čisto da se prisjetimo, Habib je tukao Konora i govorio mu “Hajde sada da razgovaramo”, na šta je Konor govorio “Ovo je samo posao”, a Habib ubrzo gušenjem natjerao Konora da preda i po prvi put u karijeri odbranio šampionski pojas.

Po okončanoj borbi uslijedio je haos, skandal, velika tuča… Habib uskače u publiku i tamo prenosi sukob, jedan od ljudi iz njegovog tima uskače u oktagon i napada Konora.

Zašto? Šta se dogodilo?

Habib i Konor u u ovom periodu zapravo bili u jako dobrim odnosima, čak možemo reći da su trenirali zajedno u više navrata i među njima je u najmanju ruku vladalo međusobno poštovanje.

Sve se to promijenilo jedne hladne decembarske noći u moskovskom noćnom klubu. Artem Lobov, ruski MMA borac i jako blizak prijatelj Konora Mekgregora stigao je u Moskvu kako bi se provodio sa Alijem Bagautinovim i Rasulom Mirzaevim.

Dok su bili u izlasku naletjeli su na prijatelje Habiba Nurmagomedova koji su ih isprovocirali rekavši da se Konor plaši Habiba i da ne bi smio da se bori sa njim, čak se navodi da je jedan od tih ljudi u toaletu udario Rasula Mirzaeva.

Nekih 15 dana kasnije, Rasul Mirzaev je napadnut na ulici i brutalno pretučen. Završio je u bolnici i umalo je umro, a jedan od napadača bio je čovjek koji je udario Rasula u toaletu noćnog kluba.

Dakle, ovo je još jedan problematičan period za Habiba Nurmagomedova, povrede su tu, otkazuju se borbe sa Tonijem Fergusonom, a o tome smo već detaljnije pisali…

Habib je sreo Artema Lobova u jednom hotelu i prema nekim navodima mu je opalio i šamar upitavši ga zbog čega ga je vrijeđao u javnosti, dok se Artem pravdao kako to nije istina, ali je svakako izvukao “deblji kraj”.

Konor Mekgregor je bio vrlo ljut zbog čitave situacije sa njegovim prijateljima i odlučio je da se osveti na najgori mogući način. Pred pomenutu borbu sa Alom Jakintom napao je autobus Habiba Nurmagomedova.

Bacali su kolica, stolice, manje više sve što bi im palo pod ruku ne razmišljajući uopšte koliko će neko biti povrijeđen i ko je uopšte u autobusu. Majkl Kijeza je imao gadnu posjekotinu na licu, povrijeđena je bila i jedna dana, Rouz Namajunas pred borbu sa Džoanom Jedžejček.

Sramno ponašanje Konora Mekgregora nema opravdanje, jasno je da je želio osvetu za drugara koji je bio pretučen, ali se to ne radi na ovakav način i Konor je potom bio uhapšen.

Sve ovo nam je donijelo jednu fantastičnu borbu, možda i najveću u istoriji MMA. Habib Nurmagomedov i Konor Mekgregor su kreirali najljuću bitku u oktagonu, a pred borbu su izgovorene brojne teške riječi.

Konor je vrijeđao Habiba na ličnoj osnovi, ismijevao je njegovu porodicu, vjeru, a njegovog menadžera je nazvao “terorističkom drukarom”, aludirajući na lažne informacije koje je Abdelaziz davao FBI.

Tema ovih uvreda je uglavnom bila Habibova konekcija sa Ramzanom Kadirovim, koga je Konor nazvao diktatorom, a Abdulmanapa Nurmagomedova kukavicom koja se plaši Ramzana i sa njim se druži iz straha.

Vrijeđao je i članove tima Habiba Nurmagomedova, preciznije Zubairu Tukugova, rekavši kako je on izdao Čečeniju jer prima naređenja od jednog Dagestanca i napada sa njim druge Čečene.

https://www.youtube.com/watch?v=lV36fzQv4Dc&feature=emb_title

Habib ovo nije dobro podnio. Tokom čitave borbe je vikao na Konora, dok je trpio uvrede od Dilana Denisa. Habib je bio izuzetno dominantan, praktično se igrao sa Konorom i prvom prilikom ga savladao gušenjem natjeravši ga da preda i sve vrijeme vikao na njega.

Odmah po završetku borbe, Habib je bacio gumu za zube, preskočio ogradu i krenuo da se fizički obračuna sa Dilanom Denisom koji ga je vrijeđao i prije borbe i tokom borbe i jednostavno Habib nije želio to da dozvoli.

Dok se Habib tukao sa timom Konora Mekgregora, Zubaira Tukugova je utrčao u oktagon i počeo sopstvenu tuču sa Konorom Mekgregorom, ali je i on brzo sklonjen zahvaljujući brzom reagovanju prisutnih.

Habib i Konor su finansijski kažnjeni poslije ove borbe, a takođe je uslijedila i suspenzija od šest mjeseci za oba borca. Abubakar Nurmagomedov i Zubaira Tukugov su kažnjeni sa po 25.000 dolara, a Dejna Vajt najavljivao je revanš.

Konor se jako malo borio poslije ovoga, uglavnom je promovisao svoj viski, dok je Habib imao još dva okršaja uz komentar da se ne bi borio sa Konorom ni za milijardu dolara.

Bilo je blizu da Habib dobije borbu sa Nejtom Dijazom, pošto su se njih dvojica sukobili u jednom noćnom klubu, čak je Nejt govorio da je pretukao Habiba i čitavu njegovu “rusku svitu”.

https://www.youtube.com/watch?v=09cTr9AQH1E&feature=emb_title

Habib je po isteku suspenzije dobio borbu u Abu Dabiju, a protivnik je bio vlasnik prelaznog šampionskog pojasa lejk kategorije, Dastin Poirije. Dastin je bio blizu da pobjedi Habiba u jednom momentu, ali je završio borbu bez dobijene runde.

Povratak “Orla” je bio dominantniji nego što je iko očekivao. April u Bruklinu donio bi nam konačni okršaj Habiba Nurmagomedova i Tonija Fergusona, ali se koronavirus ispriječio.

Koronavirus je bio zaslužan i za smrt Abdulmanapa Nurmagomedova, Habibovog oca i trenera. Više puta u tekstu je spomenuto koliko su njih dvojica bili bliski i očeva smrt ga je prilično pogodila.

Već tada su kružile priče da je Habib svoju karijeru završio, ali je prihvatio borbu sa Džastinom Gejdžijem, koji je “upropastio” Tonija Fergusona u borbi prije ove.

Zanimljivo, ali Džastin i Habib se poznaju prilično dugo i u jako su dobrim odnosima. Kada je Habib prvi put skidao kilograme za borbu, pomogao mu je upravo Džastin Gejdži, a to je bilo za UFC 205 događaj kada je kimurom pobijedio Majkla Džonsona, piše B92.

Ovu informaciju nismo znali, a otkrio ju je Dejna Vajt. Prije tri nedjelje, Habib Nurmagomedov je slomio stopalo i bio je u bolnici! Samo dvadesetak dana kasnije, čovjek ulazi u oktagon i bez ikakvih problema pobjeđuje Džastina Gejdžija.

Na kraju borbe, Habib nas je pomalo i šokirao.

“Bog mi je dao sve… Hvala Vam na svemu. Moj otac je bio uz mene cio život i trenera Havija i cio tim mnogo volim. Ovo je bila moja posljednja borba. nema šanse da se vratim ovdje bez mog oca. Ne mogu ovdje da se vratim poslije svega što se desilo sa mojim ocem. Kada mi je UFC ponudio Džastina, tri dana sam pričao sa majkom o tome da li bi trebalo da se borim bez mog oca. Obećao sam joj da će mi ovo biti posljednja borba. Ovo je moj posljednji nastup, znam samo da želim da me UFC stavio na prvo mjesto pound for pound boraca. Neporaženi sam UFC šampion imam 13:0 skor u najjačoj konkurenciji i zaslužujem sve to. Hvala Lorencu Fertiti, hvala Dejni Vajtu i svima ostalima”, rekao je emotivni Habib Nurmagomedov.

Habib je bio slomljen, od suza je jedva govorio, ali je uspio da nam objasni svoje razloge odlaska u penziju. Uglavnom ne vjerujemo previše borcima kada kažu da su se povukli, ali ovo djeluje stvarno.

Vjera i obećanje majci u njegovom svijetu su iznad svega, pa je vrlo vjerovatno ovo stvarno kraj. Najavljivana je njegova borba sa još jednim GOAT–om, Džordž Sent Pjerom, ali izgleda da se ona neće desiti.

Sa skorom od 29 pobjeda i 0 poraza, sa samo dvije izgubljene runde u karijeri, Habib Nurmagomedov odlazi kao jedan od najvećih i najdominantnijih boraca u istoriji, a mi možemo da budemo ponosni što bili svjedoci te dominacije.

Habib Nurmagomedov je pobjedom nad Alom Jakintom postao prvi musliman koji je osvojio šampionski pojas u UFC (mnogi misle da bi Mamed Kalidov bio prvi da je pristao da napusti KSW).

“Sport za mene nije najvažnija stvar na svijetu. Za mene je religija najvažnija, ona je broj 1. Ukoliko postanem poznat kao borac to će značiti da ću imati više mogućnosti da pomažem ljudima i moći ću češće da im se obraćam. Želim da budem primjer dobrog čovjeka, da budem uzor djeci, kako sa sportske tako i sa ljudske strane”, rekao je Habib jednom prilikom.

Papaka, iliti ona šubara koju Habib stalno nosi na glavi kada dolazi u oktagon dio je tradicije u Dagestanu i svi Avari su je nekada nosili.

Baš negdje u ovom periodu Habib je postao jako blizak prijatelj čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova. Ramzan Kadirov je poznat kao surov vladar, čovjek koji ne preza ni od čega da ispuni svoje političke ambicije, ali je isto tako majstor borilačkih vještina i veliki ljubitelj istih.