Guverner traži od Bajdena da dozvoli Đokoviću nastup u Majamiju: Ostavite politiku pandemije…

08.03.2023. | 08:41

Guverner Floride Ron De Santis pozvao je američkog predsjednika Džozefa Bajdena da dozvoli Novaku Đokoviću da se takmiči na ovomjesečnom Otvorenom prvenstvu u Majamiju uprkos tome što svjetski broj jedan nije vakcinisan protiv kovida.

Đoković, jedan od najistaknutijih sportista svijeta koji nije vakcinisan protiv virusa korona, zatražio je prošlog mjeseca od vlade SAD specijalnu dozvolu da igra na ATP masters turnirima u Indijan Velsu, koji počinje danas, i na Otvorenom prvenstvu u Majamiju od 19. marta do 2. aprila.

Đoković (35) se u nedjelju zvanično povukao sa turnira u Indijan Velsu. Senator Floride Rik Skot rekao je da su američki zvaničnici odbili Đokovićev zahtjev.

“Ovo odbacivanje je nepravedno, nenaučno i neprihvatljivo. Pozivam vas da preispitate tu odluku. Vrijeme je da ostavite politiku pandemije po strani i date američkom narodu ono što želi – neka igra”, napisao je De Santis u pismu Bajdenu.

Đoković, koji je propustio prošlogodišnje Otvoreno prvenstvo Australije nakon što je deportovan iz te zemlje zbog statusa vakcinacije, rekao je da je spreman da preskoči grend slemove, ali da ne želi da se vakciniše protiv kovida.

Republikanac De Santis potpisao je zakon u novembru 2021. kojim se školama, preduzećima i vladinim subjektima zabranjuje da zahtijevaju vakcinaciju protiv kovida, što je izazvalo osudu zdravstvenih stručnjaka i demokratskih lidera.

Prošle nedjelje, Skot i njegov kolega republikanski senator Marko Rubio sa Floride, takođe, su pisali Bajdenu pozivajući ga da odobri zahtjev za izuzeće. Direktor turnira u Indijan Velsu Tomi Has, Teniska asocijacija SAD i Ju-Es open, takođe, se nadaju da će Đokoviću biti dozvoljeno da uđe.

“Jedina stvar koja sprečava gospodina Đokovića da učestvuje na ovom turniru je to što vaša administracija nastavlja da sprovodi pogrešne, nenaučne i zastarjele uslove vakcinacije protiv kovida za strane posjetioce”, rekao je De Santis.

SAD trenutno zabranjuju nevakcinisanim strancima ulazak u zemlju, što je politika za koju se očekuje da će biti ukinuta kada vlada okonča svoje proglašenje vanrednog stanja zbog kovida 11. maja.