Greška „teška“ četiri i po miliona: Ferstapen bi mogao da ostane bez titule

02.10.2022. | 09:00

Maks Ferstapen osvojio je sa Red Bulom prvu titulu u Formuli 1, ali bi prema pisanju britanskih medija mogao da ostane bez iste, a ona bi bila dodijeljena njegovom velikom rivalu Luisu Hamiltonu.

O čemu se zapravo radi? Red Bul je potrošio četiri i po miliona funti više nego što je dozvoljeno tokom sezone, što bi ukoliko bude pokrenuta istraga, moglo da rezultuje oduzimanjem bodova njihovom vozaču Maksu Ferstapenu, kojeg bi onda prestigao Britanac Hamilton.

Naime, mediji na Ostrvu pišu da je dozvoljen budžet za sezonu od 114 miliona funti premašen, tačnije da je Red Bul uložio četiri i po miliona funti više od dozvoljene sume, što je suprotno od pravila koja su na snazi u Formuli 1.

Istraga još nije pokrenuta, ali u slučaju da bude Holanđanin bi ostao bez prve titule koju je osvojio na spektakularan način, kada je u Abu Dabiju u jednoj od posljednjih krivina prestigao direktnog rivala Luisa Hamiltona i domogao se trona.

Za sada je sve ovo u domenu glasina, spekulacija, ali u slučaju da zaista dođe do istrage, velika je verovatnoća da bi Maks Ferstapen i Red Bul ostali bez titule u najbržem cirkusu osvojene prošle sezone.

Ferstapen je sezonu okončao sa deset trijumfa i na taj način je prekinuo dominaciju Britanca koji je nanizao četiri uzastopne titule, a čak šest u posljednjih sedam godina.

Podsjetimo, Hamilton je izjednačen sa legendarnim Nemcom Mihaelom Šumaherom, obojica imaju po sedam titula.