Grčevita borba do vrha: Kanadski snouborder pobijedio rak i osvojio zlato na ZOI

07.02.2022. | 15:27

Prije samo tri godine Maks Paro bio je u bolnici i vodio najvažniju životnu borbu, borbu protiv raka. U ponedjeljak se kanadski snouborder uspeo na najviši vrh koji je moguće dotaknuti u sportu, postao je olimpijski pobjednik u disciplini “slopestyle”. Bitka protiv opake bolesti učinila ga je, kako kaže, boljim sportistom, a u ponedjeljak je u Pekingu to i dokazao.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je u Pjongčangu 2018. osvojio srebrnu medalju, Parou je dijagnostikovan Hodgkinov limfom. Prošao je 12 hemoterapijskih tretmana u šest mjeseci, vratio se snoubordingu i manje od godinu nakon dijagnoze nastavio s osvajanjem medalja na najvažnijim takmičenjima u svome sportu.

Nikada nije postojala šansa da me rak pobijedi, rekao je Paro i dodao:

“Ali, sigurno je bilo puno trenutaka u kojima sam se bojao jer ne znaš kako će liječenje funkcionisati. Ne znaš što ti je život spremio”, istakao je Paro u emotivnom govoru nakon osvajanja zlata.

Bio sam zdrav. Imao sam 24 godine. Bio sam sportista. I dobio sam rak. To dokazuje da se to može dogoditi svakome. Ali raku nikada nisam dao priliku. Svaki dan sam se grčevito borio da ga pobijedim.

Danas je, priznaje, puno drugačija osoba nego prije bolesti.

“Puno sam psihički jači. Prolazak kroz 12 tretmana hemoterapije tokom šest mjeseci vas učini takvim. Više ne uzimam ništa zdravo za gotovo. A cijelo to iskustvo me učinilo i boljim snouborderom. Sada pokušavam cijeniti svaki dan – od malih stvari ujutro do moje strasti prema snoubordingu. Pokušavam se smijati po cijele dane, a s time onda dolaze i rezultati”, istakao je Paro.

Nisam imao ni energije, ni mišića. Vratio se još jednom na te najteže mjesece života, prenosi Avaz.

“Prije tačno tri godine ležao sam u bolnici i nisam imao ni energije, ni mišića. Bili su to najteži trenuci u mome životu i ponovno stajati ovdje tri godine kasnije na Olimpijskim igrama, baviti se onim što mi je strast, odraditi najbolje takmičenje u karijeri i osvojiti zlato”, to je suludo.

Dodao je da se osjećao kao lav u kavezu tokom liječenja, samo nekoliko mjeseci nakon što je slavio srebro na Igrama u Pjongčangu.

“Nekad sam život uzimao zdravo za gotovo, sada više ne. Svaki put kad stanem na snoubord, cijenim to puno više nego prije”, zaključio je Kanađanin, dodavši da mu je cilj vratiti se iz Pekinga s dva zlata jer nastupa i u disciplini “big air”, prenose SN.