Gradonačelnik Pariza upozorio: Ruski i bjeloruski sportisti neće biti dobrodošli

31.03.2024. | 09:46

Ruski i bjeloruski sportisti neće biti dobrodošli na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, izjavila je gradonačelnik glavnog grada Francuske An Idalgo.

“Želim da poručim ruskim i bjeloruskim sportistima da neće biti dobrodošli u Parizu. Istovremeno, želim da poručim sportistima iz Ukrajine da ćemo ih podržati svom snagom”, rekla je ona.

List “Le mond” podsjeća da je Idalgova ove sedmice posjetila Kijev gdje je razgovarala sa predsjednikom Ukrajinskog nacionalnog olimpijskog komiteta Vadimom Gutsajtom i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, kao i sa ukrajinskim sportistima.

Mnoge sportske organizacije širom svijeta zabranile su ruskim sportistima da učestvuju na njihovim takmičenjima kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Sportistima je, takođe, zabranjeno da se takmiče pod državnom zastavom, kao i intoniranje ruske državne himne na velikim međunarodnim sportskim događajima, uključujući Olimpijske igre.

Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je učešće ruskim i bjeloruskim sportistima na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, ali samo pod individualnim neutralnim statusom i pod uslovom da ispune niz kriterijuma.

Od sportista se posebno traži da ne budu povezani sa vojnim strukturama i da ne podržavaju operaciju Rusije u Ukrajini.