Gradonačelnik najavio: Banjaluka će ukazati poštovanje legendarnom Marijanu Benešu

17.03.2021. | 18:23

Banjaluka će ukazati poštovanje legendarnom Marijanu Benešu, a najava je stigla na 42. godišnjicu osvajanja titule šampiona Evrope.

Na današnji dan 1979. godine Marijan Beneš postao je profesionalni šampion Evrope. Danas, tačno 42 godine kasnije, stižu najave iz Gradske uprave Banjaluke – bokserska legenda će dobiti svoje mjesto u gradu!

Kako je saopštio prvi čovjek Banjaluke Draško Stanivuković, “Grad se obavezuje na to”, a prema nezvaničnim informacijama, jedna od gradskih ulica trebalo bi da ponese Benešovo ime, piše Mondo.ba.

“Drago mi je što na današnji datum, mogu reći da će ime Marijana Beneša konačno dobiti svoje mjesto u našem gradu, koje mu pripada i Grad se obavezuje na to. Ponosan sam što imam čast živjeti i voditi grad koji je 1979. godine upravo Marijan Beneš okitio titulom evropskog šampiona u boksu. Tada je naš hram sporta, dvorana ‘Borik’ sijala u punom sjaju, a Banjalučani bili najponosniji”, saopštio je Stanivuković.

Marijan Beneš rođen je 1951. godine u Beogradu, ali je djetinjstvo proveo u Tuzli, gdje je i počeo svoje “druženje sa rukavicama”.

Sa šesnaest godina se preselio u banjalučku Slaviju, u kojoj je, kao amater, ostao do kraja bokserske karijere i za to vrijeme osvojio devet titula šampiona BiH i četiri trofeja prvaka bivše Jugoslavije. 1973. godine, na Evropskom amaterskom prvenstvu u Beogradu, okitio se zlatnom medaljom, nakon čega je odlučio da se okuša na profesionalnom nivou.

I nije pogriješio, a dokaz za to dobio je 17. marta 1979. godine, kada je nokautom u četvrtoj rundi, u “do vrha” ispunjenoj dvorani Borik sagrađenoj četiri godine ranije, savladao Francuza Žilbera Koena i postao profi-prvak Starog kontinenta!

Iz boksa se povukao 1983. godine, a preminuo je 4. septembra 2018. godine u Banjaluci, nakon teške bolesti.

Marijanu je bilo začepljeno 91 posto krvnih sudova, zbog čega mu je prijetio i težak moždani udar…